EQ Mercedesi nadiru: Ko su, šta su i koliko će ih biti

Auto 07. okt. 202014:59 > 15:02
Podeli:
Foto: Mercedes-Benz

Mercedesova EQ porodica se širi. Reč je o modelima na električni pogon, a noviteta će prema najavama biti šest. Da bismo znali ko će biti C, E i S-klasa u bliskoj budućnosti, ovde iznosimo kojim klasama, u Mercedesovom svetu, pripadaju noviteti na struju.

Čak i oni koji ne prate toliko kretanja u automobilskoj industriji znaju za Mercedesovu C, E i S-klasu. Tokom godina ove klase su se širile usled sve veće potražnje na tržištu. Zbog najrazličitijih želja kupaca, Mercedes sada ima toliko modela, da maltene možemo da ih poređamo redom po abecedi.

Ali, to je tek početak, jer sada sve te modele moramo da povežemo sa njihovim budućim električnim verzijama. Naime, porodicu modela na struju Mercedes je nazvao EQ, a čije će treće slovo u nazivu određivati kojoj klasi pripada.

EQ modeli razvijaće se na dve platforme: EVA za gabaritne modele na struju i MMA za srednje i kompaktne električne modele.

Mercedes-Benz EQC, Foto: Mercedes-Benz

Prvi EQ model koji je Mercedes predstavio je EQC, srednji SUV koji bi bio pandan konvencionalnom GLC-u. Potom je usledio EQV, dakle električni brat transportera V-klase.

Mercedes-Benz EQV, Foto: Mercedes-Benz

Uskoro stiže i EQS, koji će biti luksuzna električna limuzina sa korenima S-klase, ali i dometom na struju od 700 km, o kojoj je portal Nova.rs već pisao. I, kao što S-klasa ima svoje SUV izdanje u vidu GLS-a, tako ćemo 2022. godine videti i EQS sa velikim rastojanjem od tla.

Koncept EQS, Foto: Promo

Saznajte još:

Na EVA platformi razvija se još i EQE, dakle biznis-limuzina poput E-klase, ali na struju. I ona će imati svoje SUV izdanje.

Što se tiče kompaktnih električnih modela sa znakom Mercedesa, iz kompanije kažu da njihov razvoj kreće tek od 2025. godine na novoj MMA platformi, a to će biti EQA (GLA klasa) i EQB (GLB klasa).

Dakle, ovo bi bio pregled najavljenih Mercedesovih modela na struju, a zbog lakše klasfikacije noviteta u zagradama su navedene njihove aktuelne konvencionalne verzije:

EQA (A i GLA klasa)

EQB (B i GLB klasa)

EQC (C i GLC)

EQE (E i GLE)

EQS (S i GLS)

EQV (V-klasa)

Testiranje: EQE i EQS, Foto: Mercedes-Benz

I tu nije kraj: iz kompanije su potvrdili i glasine da će razvijati poseban sub-brend na bazi legendarne “G-klase”, tako da možemo da očekujemo derivate kultnog terenca na struju.

Foto: Mercedes-Benz

Što se tiče AMG sportskih modela, elektrifikacija kreće sledeće godine, dok će se i broj Maybach verzija duplirati. Dakle, sva tri sub-brenda: AMG, Maybach i G će biti elektrifikovana.

Mercedes-Maybach GLS, Foto: Mercedes-Benz

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar