Oldtajmer: Poslednji Mercedes iz Titove pratnje

Auto 29. nov. 202016:33 > 17:00
Podeli:
Foto:Miloš Nikodijević/Autoslavia.com

Širom oglasa u regionu, svaki crni automobil američke proizvodnje ili pak Mercedes-Benz, pre ili kasnije dobije epitet automobila koji je pratio Josipa Broza Tita. U stvarnosti, većina tih automobila nikada nije služila vojsku u Specijalnoj auto-četi, mada je verovatno imala veze sa velikim državnim aparatom nekadašnje zemlje. Ipak, ti mitski automobili koji su okruživali Titove Mercedese 600 ipak postoje, a jedan od retkih potvrđenih i savršeno očuvanih primeraka danas je pred vama.

Njegov vlasnik Nenad dugogodišnji je kolekcionar Mercedes-Benza i ovaj automobil jedan je od novopridošlih u njegovu garažu, piše Autoslavia.com.

Istorija ovog primerka je dobro dokumentovana i Nenad ju je ukratko ispričao: „To je Mercedes-Benz W123 280E iz 1980. godine. Dovezen je u SAČ iz Autokomerca Ljubljana 21. januara 1980.

Foto:Miloš Nikodijević/Autoslavia.com

Saznajte još:

Kupljen je da bude pratnja Josipu Brozu Titu, ali kako je on nekoliko meseci kasnije umro, do 1986. godine je vožen tek oko 600 kilometara. Kasnije je korišćen u neke vojne svrhe i u vojsci je bio do 2003. godine kada je prodat na jedinoj vojnoj licitaciji. Kupio ga je čovek od koga sam ga ja kupio sa 38.000 km na satu i do 2010. do kad ga je redovno registrovao, prešao je 7.000km.

Od tada nije vožen, a ja sam ga kupio prošle godine u ovakvom stanju. Imao je fabričke ratkapne, ali sam mu stavio Barok felne koje su išle na to godište.“

Foto:Miloš Nikodijević/Autoslavia.com

Saznajte još:

Iako se pod haubom nalazi najsnažniji motor koji je fabrički išao u Mercedes-Benz W123 uparen sa manuelnim menjačem, zanimljivost vezana za ovaj primerak jeste da nema gotovo nikakvu opremu kakvu biste očekivali.

Ipak, ovaj W123 krije mnogo toga drugog: „Rotacije, sirene i radio stanice su fabričke, u vratima vozača i suvozača su kasete za pištolje, zadnji naslon za ruku je takođe pregrada za oružje.

Kako sve to izgleda u kabini vozila pogledajte u galeriji fotografija na ovom linku, gde je i nastavak zanimljive priče o tome gde i kako se danas čuva i održava poslednji i autentični Mercedes iz Titove pratnje.

Tekst: Đorđe Sugaris

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar