Podeli
Foto: Promo

Nemački premijum proizvođač opet nam na kašičicu otkriva detalje o prvoj potpuno električnoj sportskoj limuzini koja će se proizvoditi u Nemačkoj. Zanimljivo je da će se "e-tron GT" praviti na istoj liniji sa sportskim kupeom “R8”, dok nam Audi ovog puta premijerno otkriva i “glas” buduće limuzine na struju.

Početak proizvodnje modela e-tron GT najavljen je za kraj ove godine u fabrici čiji kapaciteti su značajno prošireni, tehnologije unapređene i konvertovane za nove električne modele.

Foto: Promo

Saznajte još:

Vrlo zanimljivo i jedinstveno u VW svetu je da će iz iste fabrike dolaziti potpuno električna sportska limuzina, ali i rasni sportista R8 sa V10 motorom od 5,2 litre. Da bi ovakva integracija dva potpuno različita modela bila moguća, Audi je pri konstruisanju angažovao ne samo ljude, već i robote, dok je VR tehnologija korišćena za dizajniranje proizvodnih linija. Tako će se proizvodnja odvijati u 36, umesto u 16 ciklusa.

Što se tiče e-tron GT modela, tehničke karakteristike još nisu otkrivene, a osim što će ovu limuzinu pokretati električni pogon, poznato je da će mnogo toga deliti sa modelom “porsche taycan”, dok će karoserija biti konstruisana od ultra-čvrstog čelika i aluminijuma.

Foto: Promo

Takođe, velika pažnja posvećena je razvoju zvuka, koji će budući model na struju emitovati. Znamo da modeli na električni pogon nemaju zvuk, i da se kod njih najviše od svega čuju gume. Ipak, zbog bezbednosti, ovi modeli prema propisima moraju da emituju određeni zvuk, kako bi ih čuli pešaci i drugi učesnici u saobraćaju. Ovo obavlja AVAS tehnologija, dok se Audi potrudio da osim ovoga, ponudi nešto mnogo više.

Foto: Promo

Naime, nemački inženjeri su konstruisali zvuk koji će zavisiti od brzine kretanja, a koji će se emitovati kako spolja tako i u kabini. Kako su istakli, reč je o kombinaciji 32 različita zvuka koji će moći da se prilagođavaju želji vozača.

Tako će, za razliku od pomenutog AVAS zvuka (koji po propisima električni modeli koriste pri malim brzinama zbog drugih učesnika u saobraćaju), ovaj opcioni će podrazumevati i dodatne zvučnike: e-tron GT tako nudi ukupno dva napred, jedan pozadi i još dva zvučnika u kabini kako bi i vozač mogao da uživa u “glasu” Audijevog električnog Gran Turismo modela.

Pogledajte premijerni video u kome Audi otkriva priču, ali i glas e-tron limuzine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar