5 zvezdica za Renault Megane Conquest: U Srbiji na leto

Auto 03. mar. 202116:01
Podeli:
Foto: Promo

Novi kupe-SUV iz kompanije Renault, Megane Conquest, osvojio je maksimalnih 5 zvezdica na Euro NCAP testu bezbednosti. Ovim je ušao u krug najsigurnijih vozila na tržištu, a u našu zemlju francuski novitet stiže tokom leta.

Klasu SUV modela sa zasečenim krovom, koji liče na velike kupee ali sa četvoro vrata, otvorio je BMW-ov X6. Usledili su odgovori iz Mercedesa (GLE coupe), Audija (Q8 i Q5 Sportback), Lamborghinija (Urus), Poršea (Cayenne Coupe), a od juče i iz Volvoa u vidu električnog C40 Recharge.

Izvan premijum segmenta, jedan od prvih koji je ponudio pravi kupe-SUV je Renault, koji je model Megane Conquest za Evropu predstavio sredinom prošle godine.

Kažemo pravi, jer u segmentu malih krosovera, gde su Mazda CX-30 i Toyota C-HR, svi donekle liče na kupee, ali to su više dizajnerski trikovi, a ne prava forma.

Foto: Renault/Promo

Megane Conquest je konstruisan na modularnoj platformi CMF-B, isto kao i Captur. To znači da se odlikuje izuzetnim bezbednosnim sistemima, koji uključuju optimizovanu strukturu karoserije, redizajnirana sedišta i zatezače sigurnosnih pojaseva sa pirotehničkim predzatezačima i ograničivačima opterećenja za optimalnu potporu za sve putnike. Renault je uz to i ambasador tehnologije Fix4sure za sprečavanje podvlačenja tela ispod sigurnosnog pojasa.

Opremljen najnovijom generacijom sistema za pomoć u vožnji. Ovi sistemi uključuju sistem za pomoć u vožnji auto-putem i u saobraćajnim gužvama, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje na mrtvi ugao, upozorenje na izlazak iz vozne trake i sistem za održavanje vozila u saobraćajnoj traci. Svi ovi sistemi su garancija sigurnije i opuštenije vožnje.

Na primer, kad aktivni sistem kočenja u nuždi otkrije bicikliste ili pešake, upozorava vozača na opasnu situaciju i aktivira kočnice ako vozač ne reaguje na vreme. Još jedan od faktora koji utiču na sigurnost je povećana vidljivost ostvarena uz pomoć kamere od 360°, serijskih full LED prednjih svetala, automatskog uključivanja svetala i samozatamnjujućeg unutrašnjeg retrovizora.

Sve ovo je bilo od značaja za postizanje najboljeg rezultata, odnosno maksimalnih 5 zvezdica na Euro NCAP testiranju.

Podsetimo da će Megane Conquest dolaziti sa hibridnim i blagim hibridnim pogonom.

U ponudi će biti Renoov E-tech hibrid od 1,6 litara i 140 KS, kao i 1,3 TCe sa 140 i 160 KS u blagoj hibridnoj verziji.

Dugačak je 4,57 m i ima 2,72 m međuosovinskog rastojanja. Prtljažni prostor nudi 513 litara, odnosno 438 u hibridnoj verziji.

Na srpsko tržište stiže tokom leta, kada ćemo znati i cenu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar