Novi Renault 5 će imati svetla koja namiguju (VIDEO)

Auto 13. feb. 202114:38 > 14:41
Podeli:
Foto:Renault

Kultni automobil iz sedamdesetih godina sa svetlima koja namiguju. Zvuči li vam to poznato? Reč je o kultnom R5. Iz francuske kompanije sada su otkrili da će i električni naslednik, prikazan prošlog meseca, poneti dosta toga što je imao i originalni Renault 5.

Nicolas Jardin, dizajner eksterijera budućeg Renault 5 modela otkriva kako je na savremen način oživeo prepoznatljiv izgled originalnog Renaulta 5.

Foto:Renault

Svako će se lako setiti nestašnog i buntovnog pogleda koji je ubrzo stekao kultni status, baš kao i sam automobil. Još 1972. godine kad je ovaj model stigao na tržište, Renault je tom pogledu dao i lice u popularnom reklamnom crtanom filmu Les aventures de Supercar.

Svetlima Renaulta 5 dodate su lepe oči i tako je krenuo da upozna francuski narod. Upravo ovaj klasičan i prepoznatljiv pogled je Nicolas Jardin želeo da oživi u modelu Renault 5 Prototype, istovremeno ga uvodeći u budućnost.

Od kultnog izgleda do novog života

Već smo pisali o modelu Renault 5 Prototype, koji je predstavljen 14. januara, kad je i najaviljen budući električni model koji će biti naslednik originalnog modela R5.

Foto:Renault

Treba napomenuti da su dizajneri genijalno oživeli originalni izgled verzije iz 1972. Nisu pribegavali retro dizajnu, ali iz prototipa su jasno vidljivi prepoznatljivi elementi njegovog kultnog pretka. Iz samog srca Tehnocentra, mesta na kojem se razvijaju koncepti i modeli Grupe Renault, Nicolas Jardin otkriva kako se razvijao njegov projekat:

„Nismo imali neograničenu slobodu u radu na ovom projektu. Bila je to reinterpretacija modela R5 i njegovo prenošenje u budućnost. Morali smo da dizajniramo savremeni proizvod.“

Kako bi se ponovno dizajnirala nestašna glavna i dnevna svetla, „dizajn smo započeli sa linijama, uglovima i radijusima elemenata sa prednjeg dela originalnog R5. Zatim su tokom skiciranja glavna svetla poprimila sasvim drugačije dimenzije i dizajn“.

Foto:Renault

Njihov konačan izgled je vrlo razrađen, isklesan i podseća na oči koje se smeju i blago su naborane. Dnevna svetla su pravouglog oblika i nalaze se na dnu pa podsećaju na dodatna svetla za maglu sa originalne verzije. Kao i tada, i sada su smeštena na prednjem braniku u boji karoserije. „Njihova kristalna i trodimenzionalna obrada kao i izuzetno precizan dizajn podsećaju na laserske rezove, na svet aerodinamike i aeronautike.“

LED Matrix namig

Konačno, za oživljavanje kultnog izgleda modela R5 su upotrebljeni ultramoderni procesi. Konkretno, LED Matrix tehnologija omogućava ugradnju programirane animacije uz pomoć koje se svetla oživljavaju. To je vidljivo iz, na primer, niza svetlosnih efekata kojima automobil izražava dobrodošlicu.

Osvetljava se novi logotip automobila, čime se pokreće animacija koja se proteže u prednju rešetku. Zatim se uključuju glavna svetla, kao da automobil namiguje. Nemoguće je ne primetiti to namigivanje. „Zahvaljujući Matrix tehnologiji i animacijama iz svetlosnog pozdrava smo uspeli da ponovimo izražajnost i nestašnost pogleda originalnog automobila.“

Foto:Renault

Saznajte još:

Dakle, zbog dizajna i tehnologije svetla modela Renault 5 Prototype na papiru nemaju puno toga zajedničkog sa originalnim modelom R5. Ipak, izgled nam je sasvim prepoznatljiv.

„Da bi bio dostojan naslednik modela R5, automobil je morao da bude izražajan i živahan. Uspeli smo to da postignemo na ovom prototipu i on je savršen primer savremenog dizajna i radosti življenja svojstvene marki Renault“, zaključio je Nicolas Jardin.

Pogledajte video koji prikazuje kako će izgledati svetla koja namiguju.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar