Prvi ikada Audi Q5 Sportback: Ovde se gleda pozadina

Auto 29. sep. 202013:30 > 09:14
Podeli:
Foto: Audi/Promo

Širenje ponude osnovnih modela novim karoserijskim verzijama, svakim danom sve je izraženije među proizvođačima. Audi to dobro zna jer već nekog vreme razvija “sportback” varijante brojnih modela iz svoje game. Sada je došlo vreme da se uzdrma tlo pod točkovima BMW-u X4 i Mercedesu GLC kupe, pa Audi prvi put predstavlja svoj najpopularniji SUV “Q5” u “sportback” izdanju kod koga je glavni mamac pozadina.

Da ne bude da su se drugi premijum “nemci” prvi dosetili i ponudili svoje srednje SUV modele u formi kupea, ističemo da Audi već dugo razvija svoju “sportback” familiju.

Ona se, kao što joj naziv kaže, od osnovnih modela razlikuje po tome što nudi sportski kraj, odnosno reč je uglavnom o kupeima sa četvoro vrata. Posle noviteta, poput krosovera “Q3 sportback”, zatim većeg “e-tron sportback”, prvi put u ovom izdanju stiže i najprodavaniji Audijev SUV “Q5”.

Foto: Audi/Promo

Kod ove verzije sve do srednjeg stuba je gotovo identično standardnom modelu, s tim da je “sportback” namenjen drugim kupcima, nešto mlađim i željnim atraktivnije forme i kojima nije problem da se odreknu nekoliko centimetara prostora na zadnjoj klupi.

Napred je prepoznatljiv veliki Audijev “gril” sa saćastom maskom, dok su ispod LED farova posebni usisnici za vazduh.

Foto: Audi/Promo

Od osnovne verzije, novitet se najviše razlikuje sa strane, gde je vidljiva opadajuća linija krova, dok je zadnji kraj drugačiji i deluje dinamičnije od običnog “Q5”. Pozadi su i za novu verziju u ponudi OLED svetla u tri različita dizajna.

Foto: Audi/Promo

Saznajte još:

Što se tiče dimenzija, “Q5 sportback” je od običnog duži za 7 mm, dok je međuosovinsko rastojanje isto, a zadržana je i praktičnost popularnog SUV-a. Štaviše, i novitet će imati opciju da se zadnja sedišta pomeraju ka napred ili da im se ugao naslona menja. Vrata prtljažnika dolaze standardno opremljena funkcijom otvaranja putem senzora pokreta.

Od agregata, novi “Q5 Sportback” pokretaće 2.0 TFSI benzinski motor sa blagim hibridnim sistemom, a razvijaće 261 KS. Snažniji “SQ5 Sportback” pod haubom će imati trolitarski V6 sa 349 KS. Takođe, sportska verzija standardno dolazi sa adaptivnim vazdušnim oslanjanjem i aktivnim, dinamičnim upravljanjem.

Foto: Audi/Promo

U kabini, novi “Q5 Sportback” koristi poslednju generaciju MIB 3 infotejment sistema, nudi Audijev virtuelni kokpit sa instrument tablom od 12,3 inča, kao i 10,1-inčni ekran multimedije.

Stiže u prvoj polovini 2021. godine, ali cena još uvek nije otkrivena, mada je sigurno da će koštati više od standardnog “Q5” koji staje oko 48.000 evra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar