Zašto Renault gasi proizvodnju popularnog modela Twingo?

Auto 08. feb. 202109:36 > 09:40
Podeli:
Foto:Renault

Tužna priča za mnoge ljubitelje legendarnog modela, koji je oduvek bio poznat po tome što je spoj neverovatno kompaktnih spoljih dimenzija i prostrane unutrašnjosti. Ipak, Renault je odlučio da proizvodnju malog Twinga obustavi, kako se čini, u korist novog, nedavno najvaljenog Renault 5 modela.

Prezinije, ova odluka francuskog prizvođača se poklapa s prekidom partnerstva s Daimlerom za proizvodnju Twinga i Smarta, pa bi samostalni razvoj Twinga bio skuplji.

U sklopu elektrifikacije flote, Renault planira da vrati legendarni Renault 5 u život, ali u verziji na struju, o čemu je naš portal detaljno pisao. Nažalost, uz povratak ovog kultnog modela dolazi i tužna vest. Francuzi gase proizvodnju gradskog mališana Twinga, iako je prošle godine prodat u više od 42.000 primeraka. Ovakvu odluku potvrdio je i predsednik uprave Renaulta, Luka de Meo.

Foto: Renault

U svojoj izjavio de Meo je naveo da Renault u potpunosti napušta A segment tržišta automobila. Sve rigorozniji standardi Evropske unije po pitanju emisija štetnih gasova i potencijalno izumiranje automobila sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem, odigrali su važnu ulogu u donošenju ove odluke.

Problem je u tome što restrikcije koje nameće Evropska unija najviše utiču na male automobile sa motorima SUS, jer svaka nova restrikcija uzima komadić profita proizvođačima.

Ovo sve se poklopilo i sa prekidom partnerstva koje je Renault imao s Daimlerom za proizvodnju Twinga i Smarta u Sloveniji, pa bi samostalni razvoj nove generacije Twinga bio mnogo skuplji.

Foto: Renault

Čini se da je Twingova sudbina zapečaćena, ali valja videti na koji način Renault planira da zameni gradskog mališana, koji je gotovo svim svojim vlasnicima širom Evrope ostao u lepom sećanju, počevši od prve generacije iz 1993. godine, pa do aktuelne – treće.

Pogledajte galeriju svih generacija simpatičnog Twinga:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar