Foto: Shutterstock

Čovek je ubijen, a njegova udovica je ostala paralizovana kada ih je pregazilo stado krava dok su šetali pse svoje ćerke tokom pauze za ručak.

Majkl Holms (57) proglašen je mrtvim na licu mesta, a njegova udovica Tereza prebačena je u bolnicu nakon stravičnog napada.

Otac dvoje dece je zadobio 35 preloma rebara, a srčana kesa mu je razderana, a samo srce imalo je modrice, nakon što je pregažen u blizini pešačke staze u septembru 2020. u selu Neterton u zapadnom Jorkširu.

Patolog je zaključio da su povrede grudnog koša bile toliko teške da nije mogao da preživi.

Tereza, koja je izgubila svest tokom incidenta, probudila se u bolnici nedelju dana kasnije da joj je rečeno da je njen muž umro.

U istrazi je rekla: „Bilo je to veoma, veoma traumatično vreme. Bila sam stvarno zbunjena, nisam mogla da shvatim zašto sam tamo i moje ćerke su na kraju morale da objasne da su izgubile oca.“

Zatim je provela šest meseci u bolnici dok se rehabilitovala od povreda, koje su uključivale prelome kičme, povrede kičmene moždine i prelom rebara.

U istrazi, održanoj u Centru za građansko i porodično pravo u Vejkfildu, rečeno je da se Tereza penzionisala zbog povreda, zbog kojih je trajno ostala u invalidskim kolicima.

Ona je na sudu rekla da će ona i Majkl, njen suprug od 34 godine, redovno šetali pomenutom rutom tokom pauze za ručak dok su radili od kuće tokom izolacije.

Rekla je: „Oboje smo radili od kuće i postalo je rutina svaki dan izlaziti na pola sata u šetnju. Krenuli smo nešto posle 12 sa psima. Oba psa su korišćena da podučavaju druge i vodili smo ih na povodcima. Bili smo svesni da je na njivi ponekad bilo i stoke. Često smo dolazili obrnutim putem do polja i videli smo stoku i rekli da nećemo preko polja. Išli bismo drugim putem“.

„Ne sećam se incidenta, što je zaista dobra stvar, jer ono što se dogodilo mora da je bilo užasno. Radila sam za usluge za decu u Gradskom veću Lidsa, volela sam taj posao, ali posle ovoga sam se osećala kao da ne mogu da radim ovaj posao“, dodala je.

Sud je čuo da se par iz Lidsa preselio u Neterton na periferiji Vejkfilda, u zapadnom Jorkširu, 2016. godine. Tokom izolacije, gospodin Holms – koji je radio u telekomunikacijama – i gospođa Holms, koja je radila u dečijim službama za gradsko veće Lidsa, išli bi u šetnje tokom pauze za ručak.

U istrazi se navodi da je njihova ćerka Laura pitala da li mogu da se brinu za njena dva vipeta, Nevila i Lunu, pošto njihov redovni šetač pasa nije bio dostupan.

Par je pristao da vodi računa o psima i izveo ih u šetnju kroz obližnje farmersko polje oko podneva 29. septembra, putem kojim su, kako kaže Tereza, išli „deset puta“.

Foto: Shutterstock

Ali kada su se približili kraju pešačke staze – koja je usred polja – napala ih je stoka. Snimak obližnje nadzorne kamere, uhvatio je trenutak kada su krave ‘potrčale’ ka paru.

Tereza je sudu rekla da se ne seća incidenta, ali je kasnije rečeno da su psi uspeli da izbegnu stampedo. Pronašao ih je komšija, koji je digao uzbunu.

Sud je čuo da je hitna pomoć poslata na mesto događaja, ali ništa nije moglo da se učini da se Majkl spase.

Govoreći o svom mužu, Tereza je dodala: „Bio je porodičan čovek, voleo je svoju porodicu. Porodica mu je značila sve. Imao je veoma suv smisao za humor i to mi nedostaje. Imao je svoju jedinstvenu pamet.’

Gospođa Holms je rekla da su ona i gospodin Holms bili na istoj njivi „desetak puta“ i da su znali da je „ponekad“ bila stoka, ali da je tog dana nisu videli zbog strmog brda.

PROČITAJTE JOŠ:

Porotnicima je prikazana slika znaka na dnu polja na kojem je pisalo: „Ova polja proizvode vašu hranu, počistite za svojim psom. Molimo da svog psa držite na vidiku i pod kontrolom“.

Gospođa Holms je rekla da nema znaka koji kaže da su krave sa teladima u polju.

„Koliko sam shvatila, bilo je teladi i da su videli pse na terenu, iako su bili na povodcima, osetili bi potencijalnu pretnju od njih“, rekla je ona.

„Osećam da bi tamo trebalo da stoji neka oznaka na kojoj piše „ima goveda sa teladima“. Da je tako, sigurno ne bismo ušli“, dodala je.

Gospođa Holms je tada rekla da nije znala ni za kakve druge incidente sa kravama na tom polju.

Istraga je saznala da se izvršni odbor za zdravlje i bezbednost bavio sa devet smrtnih slučajeva u stampedu krava u pet godina, ali je 2020. godine zabeležen „mali skok“. Majklova smrt bila je treće smrtonosna gaženje u mesec dana.

BONUS VIDEO: Ajkula se poigrava sa jatom riba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar