Za Netfliksov film o Evroviziji će vam trebati vodič

Showbiz 30. jun. 202008:30
Podeli:
Foto:Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Iako izaziva oprečne reakcije, Netfliksovo novo filmsko ostvarenje "Evrovizija: Priča o Fire Sagi" pruža spektakularan uvid u život evrovizijskih zvezda iza kulisa i služi kao svojevrsna glamurozna oda najvećem muzičkom takmičenju u Evropi koje je lansiralo karijere plaetarno popularnih zvezda poput Selin Dion, ABBE i Končite Vurst.

„Evrovizija: Priča o Fire Sagi“ je novi film koji je u subotu 27. juna izašao na Netfliksu moramo pre svega posmatrati kao autorski projekat Vila Ferela za koji nam je, u zavisnosti od toga koliko pratite originalno muzičko takmičenje, potreban vodič.

PROČITAJTE JOŠ

Kemp i bizarnost su proteklih par decenija postali standard pa i recept za uspeh na ovom takmičenju, i neki od najesktravagantnijih učesnika u Ferelovoj komediji deluju kao da su dovedeni sa prave Evrovizije, pa je tako, navode američki mediji, tamošnjim sladokuscima pop kulture teško da dokuče šta je u ovom filmu zapravo parodija a šta može biti ono što se zaista događaja na takmičenju.

Glavni junaci ovog filma su Erik i Sigrid, dvoje zaljubljenika u muziku sa Islanda koji od detinjstva – kada im je nastup ABBA-e na Evroviziji promenio život i sudbinski ih povezao -sanjaju o odlasku na ovo takmičenje.

Uprkos Sigridinom istinskom muzičkom daru, glavni kreativni motor je Erik koji svoj dar za klišetizirane pop numere i ekstravagantan scenski nastup primarno koristi sa ciljem da se dokopa Evrovizije, i odmah na početku filma shvatamo da će ovaj lik do kraja morati da spozna prave životne vrednosti.

Zanimljivo je da ovogodišnji islandski kandidat za Evroviziju ima veoma sličan imidž kao Ferel, s tim što je kod njega reč o svesnoj parodiji, i ona kao da je koordinirana sa filmom.

Pored njih dvoje, poznata i nepoznata lica u ovom filmu su brojna – interesantno je da veliki deo kadrova ima i pop pevačica Demi Lovato, koja je u filmu prikazana kao direktan konkurent pomenutim glavnim likovima.

U filmu se pojavljuju i evrovizijski veterani: švedski predstavnici Lorin i Džon Lundvik, Salvador Sobral iz Portugala, Ana Odobesku iz Moldavije, Bilal Hasani i Džesi Matador iz Francuske, Aleksandar Rejbak iz Norveške, Džamala iz Ukranije, Elina Nechayeva iz Estonije, Končita Vurst iz Austrije i izraelska predstavnica Neta.

Što se ostalih pesama Evrovizije u filmu tiče, one su prikazane u svom varijetetu – od iskrenih amatera koji se služe klišeima, kao što su Erik i Sigrid, preko vrhunskih zvezda i iskusnih profesionalaca kao što je Aleksandar i njegova prijateljica iz Grčke, pa sve do onih besmislenih zalutalih učesnika kakve u ovom filmu predstavlja izmišljeni švedski reper Džoni Džon Džon.

U nekoliko autorskih pesama u filmu, producenti su dosta dobro uspeli da „kopiraju“ ono što se zapravo može čuti na Evroviziji. Bilo da su u pitaju etno pop pesme, ili pop bengeri, kemp i delom elektronska muzika – verodostojnost zvuka zaista postoji.

Interesantno je i da je producent filma Džon Ola Sand, koji je ujedno i producent Evrovizije svake godine.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.