Foto:Promo

Možda i najpoznatiji primer numere čiji tekst opisuje pravu tragičnu ljubavnu priču je „Bacila je sve niz rijeku“.

Ovu numeru snimila je grupa Indexi davne 1972. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao što je moglo da se nasluti iz teksta pesme, priča koja stoji iza nje nije vesela. Naime, ideju je dobio basista grupe Fadil Redžić dok je boravio u tadašnjem Sovjetskom Savezu, razdvojen od svoje supruge.

„Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, onda me uhvatila tuga pa sam zasvirao na gitari i odsvirao to. Onda sam dao Kemi (Kemalu Montenu) i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidelo u prvi mah, taj tekst, ali posle mi je odgovarala, izuzetan tekst“, rekao je tada Fadil.

U pisanju pesme pomagao mu je Kemal Monteno, a i on je svoju inspiraciju pronašao u ljubavi.

„Šta ću, zaljubio se… Pođem ja u Čapljinu nju potražiti, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negde sresti, ništa ne znam, ni gde živi, ma ništa… I idem tako po onoj Čapljini, leto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje – cveće. Prodaje cveće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je ‘stajala je usred bašte ko najljepši cvijet’“, kazao je Monteno.

Najtužniji deo pesme, govori o detaljima života Davorina Popovića. Njegova tadašnja devojka neplanirano je ostala u drugom stanju, a nije želela da se uda i osnuje porodicu, te se odlučila za abortus.

Godinama kasnije, ovo je potvrdio i Kemal Monteno, koji je dodao i da su sve njegove pesme istinite priče.

„Uvek govorim istinu, sve priče u mojim pesmama su istinite. Koje god pesme da se setite, sve su to prave priče. Na primer, pesma ‘Bacila je sve niz rijeku’ je istinita priča. Nija baš sasvim moja priča, dve su priče spojene u toj pesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dečačkih dana“, kazao je Monteno svojevremeno u jednom intervjuu.

Neke priče dalje ukazuju na to da je godinama kasnije Davorin na koncertnoj turneji u Švedskoj ugledao tu istu devojku u publici, nakon čega je prekinuo nastup kako bi sišao u publiku. Međutim, uzaludno je tražio nju koja je nestala baš kao i godinama ranije.

BONUS VIDEO: Neverne bebe: Nastanak benda