Šta je Dragojević mislio o narodnjacima: Laka i loša zabava

Showbiz 30. jul. 202013:03
Podeli:
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Navršilo se dve godine otkako je preminuo legendarni muzičar Oliver Dragojević. Povodom godišnjice njegove smrti juče je u Veloj Luci upriličen koncert na kome su u njegovu čast pevali mnogi izvođači, među kojima su i Nina Badrić, Petar Grašo, prateći Oliver bend "Dupini", Petar Dragojević i mnogi drugi.

PROČITAJTE JOŠ

Oliver Dragojević je u Beogradu nastupao davne 1985. godine, a tom prilikom je u opširnom intervjuu Draškom Aćimovićem između ostalog izneo svoje mišljenje o narodnoj, odnosno turbo folk muzici.

„Velika je kriza u zabavnoj muzici. Nema pravih pevača, niti dosta kvalitetnih autora. Zato su narodnjaci iskoristili momenat. Ne volim novokomponovanu narodnu muziku, ali to je moj subjektivizam“, rekao je Dragojević, pa je narodnu muziku okarakterisao kao „laku zabavu“.

„Kada se sluša narodna muzika, publika se ne opterećuje. To je laka zabava. Tekstovi narodnjaka su jako loši i zato su pesme neobavezne. Na našim koncertima običan narod se zamara, jer mora da sluša poruku pesama i poeziju. Takav je balkanski mentalitet. Sve i svašta se sluša u toj novokomponovanoj muzici. Ide se na najniže porive, bez trunke kvaliteta.“

Pevač je takođe, još davne 1985. godine, izrazio nadu da će se slušalačka publika jednog dana „kultivisati“.

„Valjda će se jednog dana kultivisati slušalačka publika koja konzumira svakojake diskografske prevare, uz nove narodnjačke velike hitove – kako piše u reklamnim porukama“, zaključio je Dragojević.

Oliver Dragojević je preminuo nakon teške borbe s karcinomom pluća u 71. godini života. Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu, sinove Dina, Davora i Damira, te petero unučadi, ali i brojne ožalošćene kolege s estrade, među kojima je bio omiljen.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar