Sonja Braga Foto: Publicity Still / United Archives / Profimedia

I danas se bavi glumom.

Glumica Sonja Braga rođena je 8. juna 1950. godine u Maringi u Brazilu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao tinejdžerka je ostala bez oca, a imala je još šestoro braće i sestara. Budući da se porodica našla u izuzetno lošoj siruaciji, četrnaestogodišnja Sonja počela je da radi na recepciji Buffet Torres-a.

Sonja Braga Foto: UNIVERSAL PICTURES – Album / Album / Profimedia

Kao glumica debituje 1969. godine u ostvarenju „O Bandido da Luz Vermelha“ i njena karijera kreće da se razvija uzlaznom putanjom.

Godine 1975. dobija ulogu u telenoveli „Gabrijela“, te doživljava ogroman uspeh.  I njen naredni film „Dona Flor i njena dva muža“ iz 1978. godine postao je veliki hit.

Sonja nikada nije imala problem ni sa skidanjem na filmu, a proglašena je i seks-bombom. Osamdesetih godina odlučila je da se posveti isključivo snimanju filmova.

Sonja Braga Foto: Supplied by LMKMEDIA / Landmark / Profimedia

U Brazilu je na prestižnom festivalu dobila nagradu za ulogu u filmu „Eu Te Amo“. Ipak, film „Gabrijela“ iz 1983. godine donosi joj svetsku slavu, nakon čega odlazi u SAD.

U SAD glumi u filmu „Kiss of the Spidert Woman“ koji joj donosi nominaciju za Zlatni globus.

„Zahvaljujući televiziji zaradila sam svoj prvi novac, prevazišla sam kompleks ružnog pačeta. Činilo mi se da sam ružna, mršava i da imam krive zube. Braća su me stalno zadirkivala zbog moje lepote. Tek posle uspeha serije ‘Gabrijela’ sam zavolela sebe. Oslobodila sam se i kompleksa da nemam školu glume. Ja sam neakademska, intuitivna glumica“, objasnila je za „Visokie Obcasi”.

Drugu nominaciju za Zlatni globus donosi joj uloga Madone u „Diktatoru Paradora“ 1988. Treći put je za ovu nagradu nominovana 1995. godine za ulogu u „Sezoni u paklu“.

Sonja Braga Foto: Carnaval Unifilm / Coline / AFP / Profimedia

Njen buran ljubavni život često je intrigirao javnost. Iza sebe ima dva braka, a osamdesetih se zabavljala sa pevačem grupe „Van Halen“ Dejvidom Li Rotom. Nakon toga, bila je u vezi sa još nekoliko poznatih muškaraca, među kojima su i čuveni zavodnici Klint Istvud i Robert Redford.

Pričalo se da je Redford zbog nje napustio svoju suprugu nakon 30 godina braka, ali njegova i Sonjina veza nije potrajala.

Sonja Braga i danas je aktivna glumica. U filmu „Oči anđela“ iz 2001. godine glumila je sa Dženifer Lopez, a sa njom je posle sarađivala na još dva ostvarenja – filmovima „Grad na granici“ i „Venčanje za umreti“ koji je sniman prošle godine.

Braga je zapaženu ulogu ostvarila i u filmu „Vodolija“ iz 2016. godine, a ovo ostvarenje dobilo je brojne pozitivne ocene i pohvale.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših jugoslovenskih glumica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar