Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty; TANJUG/AP Photo/Efrem Lukatsky;Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski sud odredio je u petak bivšem ministru Nestoru Šufricu pritvor od 60 dana bez mogućnosti kaucije zbog sumnje da je izrazio proruska osećanja i počinio izdaju.

Šufrič je optužen da je održavao kontakte sa odbeglim ukrajinskim parlamentarcem, za kojeg istražitelji sumnjaju da je radio za ruske bezbednosne službe, i da je podsticao promoskovski separatizam na istoku Ukrajine.

Novinski izveštaji citiraju Šufrićeve advokate koji su rekli da će se žaliti na odluku suda.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Šufrić je dugo bio član političkih grupacija prijateljskih Moskvi, uključujući jednu partiju koja je zabranjena od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Bio je ministar hitnih službi za vreme predsednika Viktora Janukoviča, koji je pobegao iz Ukrajine nakon masovne pobune 2014. godine koja je izazvala rusku aneksiju Krima.

Bezbednosni istražitelji SBU rekli su da je on takođe imao bliske veze sa Viktorom Medvedčukom, poslovnim magnatom i bivšim poslanikom koji je prošle godine poslat u izgnanstvo u Rusiju u zamenu za ukrajinske ratne zarobljenike.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Istražitelji su rekli da je Šufrič izvršavao uputstva ruskih i proruskih zvaničnika da promoviše promoskovsku politiku unutar Ukrajine.

On je 2014. godine vodio razgovore sa separatistima u istočnoj Ukrajini i pozvao ukrajinske vlasti da razmotre sporazum sa Moskvom o stvaranju proruskih teritorija tamo.

Pročitajte još:

Vlasti su saopštile da su tokom pretresa Šufrićeve kuće u petak pronađeni dokumenti o stvaranju separatističkih entiteta na istoku Ukrajine, kao i ruske medalje i druga obeležja.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelensk mesecima unazad vrši „čistku svojih redova“ i izjavio je da neće tolerisati korupciju ili izdaju u državnim poslovima dok se Ukrajina bori da pronađe sredstva da se odbrani od, kako je naveo, ruskih osvajača.

Zelenski je još u junu najavio planove za reviziju vojnih kancelarija za regrutovanje kako bi pokušao da eliminiše korupciju.

BONUS VIDEO Napad na Černigov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar