Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia; Madeleine Kelly / SOPA Images/profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia;

Jerusalim post objavio je svoju godišnju listu najutjecajnijih Jevreja. Zanimljivo je da se na listi našao i osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin, koji je 23. avgusta ove godine poginuo u avionskoj nesreći u Tverskoj oblasti u Rusiji.

Prigožinov otac, koji je umro kad je on imao devet godina, bio je Jevrej. Nakon što je odslužio gotovo deceniju u zatvoru zbog krađe, Jevgenij Prigožin je, uz pomoć svog očuha Jevreja, pretvorio štand sa hot-dogovima u luksuzno carstvo restorana i postao poznat kao „Putinov kuvar“.

Jevgenij Prigožin Foto: Razgruzka_Vagnera / UPI / Profimedia

Potom je Prigožin kreirao i vodio farmu trolova Agencije za internetsko istraživanje kako bi se snažno umešao u američke predsedničke izbore 2016. godine. Izraelski medij ističe da je Prigožin tek ove godine zadobio globalnu pažnju kada je pokrenuo kratkotrajnu, ali vrlo propraćenu pobunu protiv režima Vladimira Putina.

Nakon što je javno kritikovao delovanje pripadnika ruskog vojnog vrha i optužio ih za napad na vagnerovce u Bahmutu, naredio je marš na Moskvu. Bila je to najopsežnija pobuna u čitavoj Putinovoj 23-godišnjoj vladavini, koja je završena sklapanjem dogovora, u kojem je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Pročitajte još:

Ove godine se na listi najutecajnijih Jevreja nije našao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Prošle godine bio je prvi naveden na listi 50 najuticajnijih Jevreja.

„Nema puno političkih lidera koji su uzdignuti u status ikone, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postao je jedan od njih“, objasnili su tada iz Jerusalim Posta njegovo stavljanje na listu.

Na ovogodišnjoj listi našli su se i Benjamin Netanjahu (premijer Izraela), Entoni Blinken (američki državni sekretar), Isak Hercog (izraelski predsednik), Dejvid Barnea (direktor Mosada), Mark Zakerberg (osnival Fejsbuka), Džoržd i Aleks Soroš, Roman Abramovič, Ben Šapiro, Frend Drešer.

BONUS VIDEO Napad na Černigov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar