Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

U Brazilu su večeras zatvorena biračka mesta u drugom krugu predsedničkih izbora u kojem su rivali bili aktuelni i nekadašnji predsednik, desničar Žair Bolsonaro i levičar Luis Injasio Lula da Silva.

Predsedavajcuhi Višeg izbornog suda (TSE) Brazila Aleksandar de Moraes izjavio je prethodno da biračka mesta neće biti zatvorena kasnije nego što je predviđeno, u 17.00 časova, zbog izveštaja da je policija zaustavljala autobuse sa glasačima jer to, prema njegovim rečima, nije usporilo glasanje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

TSE je umanjila značaj izveštaja da je Federalna saobraćajna policija (PRF) izvodilla nelegalne blokade autobusa koji su prevozili glasače širom siromašnog severoistoka gde je podrška Luli da Silvi najveća, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Kritičari navode da je PRF otvoreno za Bolsonara i da su službenici pokušavali da ometaju glasanje u uporištu Lule. Aleksandar de Moraes, sudija Vrhovnog suda koji se nalazi na čelu TSE rekao je ranije danas da niko nije sprečen da glasa, da su sve policijske operacije na putevima prestale i da će biti istražene.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

„Jedino što se dogodilo biračima je da su kasnili“, kazao je Moraes na konferenciji za novinare.

Bolsonaro je ranije kritikovao glasanje elektronskim putem, kako je glasalo oko 120 miliona birača, tvrdeći da vi taj način mogao da omogući prevaru.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Konačni rezultati mogli bi da budu poznati nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, preneo je AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Većina anketa za ispitivanje javnog mnjenja pokazala je da je Da Silva u prednosti, mada su politički analitičari saglasni da je trka sve neizvesnija poslednjih nedelja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Bolsonaro je obećao da će osigurati očuvanje konzervativnih hrišćanskih vrednosti, dok se Da Silva zalaže za povratak u prosperitetnija vremena.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar