Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Situacija u selu Sokolac kod Bijelog Polja dovedena je do stanja opšte uzbune nakon dvostrukog ubistva brata i sestre, Milanke i Jovana Madžgalja. Za zločin se sumnjiči Alija Balijagić, koji je i dalje u bekstvu, što je nagnalo pripadnike Vojske Crne Gore i Uprave policije da udruže sve resurse i tehničku opremu kako bi što pre locirali osumnjičenog i osigurali bezbednost građana. Zbog izuzetne opasnosti, u svakoj kući u selu Sokolac vojnici će noćiti sa meštanima, pružajući im dodatnu sigurnost i podršku u ovim teškim trenucima.

Načelnik Generalštaba, brigadni general Zoran Lazarević, posetio je selo i potvrdio prisustvo vojske, naglašavajući da su svi kapaciteti usmereni na potragu.

„Vojska je već od juče na terenu, danas u još većem broju i uz tehničke resurse. Pristupili smo pretrazi terena, ali je on izuzetno velik i komplikovan za nadzor, što doprinosi izazovima u pronalaženju osumnjičenog,“ rekao je general Lazarević.

PROČITAJTE JOŠ:

Napredna tehnika i oprema za potragu

Vojska i policija koriste opremu za dnevno i noćno osmatranje, kao i druge tehnike koje omogućavaju bolji pregled teškog terena. Lazarević je naveo da se procene koje timovi prave oslanjaju na podatke o osumnjičenom, koji očigledno dobro poznaje teren i ima izdržljivost potrebnu za snalaženje u prirodi. „Prave se pretpostavke u vezi s njegovim pravcem kretanja i skrovištima. Očekujemo da ćemo na taj način doći do prvih konkretnih tragova koji bi omogućili njegovo brzo hapšenje,“ dodao je Lazarević.

Takođe, vojska i policija rade sa pretpostavkom da je osumnjičeni naoružan, iako su sve informacije do sada bazirane na indirektnim saznanjima. „Ukoliko je oružan, moramo biti izuzetno pažljivi. Meštani nam u ovome igraju ključnu ulogu – svaki detalj ili sumnjiva informacija može biti presudna,“ izjavio je Lazarević. Dodao je i da su posetili porodicu stradalih kako bi im izrazili saučešće, naglašavajući važnost pravovremene i efikasne komunikacije građana sa bezbednosnim službama, piše Standard.

Alija Balijagić Foto: Arhiva Uprave policije

Oprez i opsežna pretraga napuštenih objekata

Postoje osnovane sumnje da se Balijagić krije u napuštenim objektima poput štala i kuća u širem području Sokoca, gde postoje mnogi napušteni prostori zbog migracija i napuštanja ruralnih kuća. Meštani Tomaševa naglašavaju da se osumnjičeni vrlo dobro snalazi u okolnom terenu i prirodi, što dodatno otežava potragu. „Već godinama je poznat po sukobima sa zakonom, a smatra se i psihički nestabilnim, što nas sve čini dodatno opreznim,“ dodao je izvor iz bezbednosnog sektora.

Uprkos izazovima koje pruža težak teren, policija i vojska koordinisano nastavljaju pretragu, koristeći termalne kamere i druga specijalizovana sredstva. Izvori iz sektora bezbednosti naglašavaju da je osumnjičeni ipak ograničen u smislu snabdevanja i smeštaja, zbog čega se veruje da nije pripremljen za duži boravak u šumi ili na otvorenom.

Apel građanima na dodatni oprez i saradnju sa policijom

Uprava policije Crne Gore izdala je hitan apel građanima, pozivajući sve u okolini Bijelog Polja da ostanu u domovima i prijave svaku sumnjivu aktivnost. „Posebno apelujemo na meštane Sokoca i okolnih sela da budu oprezni, ne otvaraju vrata nepoznatim licima i odmah obaveste policiju ako primete bilo kakav pokret koji bi mogao ukazati na prisustvo osumnjičenog,“ navedeno je u saopštenju Uprave policije.

Policija podseća građane da im se mogu obratiti na broj dežurne službe Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje ili na besplatan broj 122, dok vojska i policija neprekidno patroliraju i kontrolišu prilaze ka svim delovima naselja.

Novi detalji dvostrukog ubistva

Balijagić, koji je optužen za ubistvo Milanke i Jovana Madžgalja, navodno je do kuće Madžgaljevih stigao i popeo se na betonske blokove da bi ispalio smrtonosne hice na žrtve. Ovo brutalno dvostruko ubistvo unelo je nemir i nesigurnost među građane.

Kako prenose izvori iz bezbednosnog sektora, Balijagić je već ranije bio poznat po krivičnim delima i sukobima sa zakonom, pa se zbog toga veruje da se skriva s namerom da nastavi izbegavanje pravde. Policija ističe potrebu za strpljenjem s obzirom na prirodu terena, gustiš zimzelenog drveća i teške klimatske uslove, koji otežavaju svaki pokušaj brzog lociranja osumnjičenog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar