Milojko Spajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Lider pokreta Evropa Sad Milojko Spajić predao je crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji (DIK) kandidaturu za predsedničke izbore koji će biti održani 19. marta. Ipak, zasad se čini kako je DIK neće odobriti, jer je potvrđeno da Spajić ima prebivalište u Srbiji. Crnogorski izborni zakon ne dozvoljava da predsednički kandidat ima prebivalište u bilo kojoj drugoj zemlji, kao ni državljanstvo iste. Ono što je dodatno izazvalo buru u javnosti jeste činjenica da je Spajić prethodnih nedelja tvrdio da nema prebivalište u Srbiji, kao ni pasoš naše zemlje.

Uprkos žestoke reakcije jednog dela crnogorske javnosti i političkih protivnika, Milojko Spajić predao je DIK-u kandidaturu za predsedničke izbore. Čitav proces njegovog kandidovanja protekao je uz trzavice. Kako se čini, takav vid političkih potresa sada odgovara samo Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i njenom lideru Milu Đukanoviću, koji će najverovatnije ponovo biti predsednički kandidat.

Ipak, čini se da je sve uz par iskrenih reči i izvinjenja moglo biti izbegnuto. Ali, krenimo ispočetka.

Ovchinnikova Irina / Shutterstock

Negiranje optužbi

Praktično od kada je počelo da se spekuliše da će Spajić biti predsednički kandidat, njegovi politički protivnici trudili su se da ga diskredituju. Pokret Evropa sad jeste trenutno najpopularnija i najbrže rastuća politička opcija u Crnoj Gori, zbog čega i predstavlja pretnju za ostale takmace.

Kako drugih načina nije bilo, na udaru su se našli pasoš, državljanstvo i prebivalište Spajića. Deo političkih stranaka, ali i crnogorske javnosti, već nedeljama tvrdi da on ne može biti predsednički kandidat jer poseduje pasoš, državljanstvo i prebivalište u Republici Srbiji.

Crnogorski izborni zakon ne dozvoljava da predsednički kandidat, a ni predsednik, imaju bilo šta od gore navedenog. Dakle, sve što je trebalo je da Spajić odjavi prebivalište u Srbiji i odrekne se srpskog državljanstva, kako bi bio predsednički kandidat.

Milojko Spajic Ministar finansija i socijalnog staranja CG
Milojko Spajić Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Međutim, on je i ranijih godina kada je bio ministar u vladi Zdravka Krivokapića, ali i kao lider pokreta Evropa sad, tvrdio da nije državljanin Srbije. Takođe je poricao da ima prebivalište u našoj zemlji.

Podaci MUP-a

Kako bi se situacija razjasnila, Državna izborna komisije Crne Gore tražila je od ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da proveri ima li Spajić prebivalište u našoj zemlji.

Nije trebalo dugo da odgovor stigne, a u njemu je decidno navedeno da je Milojko Spajić prijavljen u beogradskoj opštini Zvezdara.

„Na osnovu podataka iz dostavljenog akta, i javno raspoloživih informacija, proverom kroz elektronsku evidenciju prebivališta i boravišta građana ovog ministarstva, na dan 10. februara ove godine, utvrđeno je da lice Milojko Spajić uvidom u navedenu evidenciju ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, opština Zvezdara, ulica Topalovićeva broj 4“, piše u dokumentu koje je potpisao savetnik ministra – šef kabineta Dejan Bojović.

Milojko Spajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovaj dopis srpskog MUP-a bio je dovoljan da se hajka na Spajića i njegov pokret pojača, ali ni reakcija te strane nije bila u skladu sa dokazima.

Spajić: Nema prepreka mojoj kandidaturi

Neposredno nakon dopisa MUP-a, Spajić se oglasio rekavši da ne postoje prepreke da bude kandidat za predsednika Crne Gore.

“Da nisam rekao da ovo neće biti mafijaška država, niko ne bi izmišljao moje nekretnine. Da nisam rekao da će Crna Gora biti zemlja slobodnih ljudi, službe bi mirovale. Izgleda da sam samo sa tri rečenice pokrenuo celi aparat protiv sebe, naterao u zagrljaj one koji se javno blate, a tajno grle i dele plen,” naveo je on, ne odgovarajući konkretno na pitanja o državljanstvu i prebivalištu.

Ipak, pojašnjenje je ubrzo došlo od člana Predsedništva njegovog pokreta Andreja Milovića. Kako je istakao Milović, Spajić je imao državljanstvo Srbije, ali je ove nedelje uputio zahtev za ispis iz knjige državljana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Objasnio je da je Spajić ranije tvrdio da nema dvojno državljanstvo jer je navodno bio u zabludi u koju ga je doveo advokat koji je trebalo da ga ispiše iz državljanstva. O prebivalištu niko nije želeo da govori.

Spajićev zamenik Jakov Milatović i nosilac liste pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Podgorici oglasio se kratkim saopštenjem u kom je naveo da „je jedino ispravno izviniti se građanima i pokazati odgovornost“.

U tome je, verovatno, i srž ovog problema koji je mogao biti izbegnut.

BONUS VIDEO Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare