Foto: Savo Prelević/Vijesti.me, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Državna izborna komisija Crne Gore saopštila je danas da lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima prebivalište u Beogradu, a da jedan od lidera DF Andrija Mandić nema prebivalište u Srbiji.

To se navodi u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Republičkoj izbornoj komisiji te zemlje, a koji je dostavljen Državnoj izbornoj komisiji u Crnoj Gori, prenose Vijesti.

Mandić i Spajić su kandidati za predsednika na predsedničkim izborima u Crnoj Gori 19. marta. Mandićeva kandidatura je potvrđena, dok Spajićeva ima status predloga.

Andrija Mandi
Andrija Mandić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Na osnovu podataka iz dostavljenog akta, i javno raspoloživih informacija, proverom kroz elektronsku evidenciju prebivališta i boravišta građana ovog ministarstva, na dan 10. februara ove godine, utvrđeno je da se lice Andrija Mandić ne nalazi u istom. Takođe vas obaveštavamo da lice Milojko Spajić uvidom u navedenu evidenciju ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, opština Zvezdara, ulica Topalovićeva broj 4“, piše u dokumentu koje je potpisao savetnik ministra – šef kabineta Dejan Bojović.

DIK je pre dve sedmice odlučio da se obrati kolegama u RIK-u Srbije, sa zahtevom da li Mandić i Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

Prema Ustavu i Zakonu o izboru predsednika, za tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u poslednjih 15 godina.

Pročitajte još:

Spajić je u ranije, gostujući u dnevniku Televizije Vijesti, rekao da ispunjava uslove da se kandiduje za predsednika države.

”Proverio sam u MUP-u prebivalište. MUP tvrdi da imam i taj uslov ispunjen, tako da ne bih više ulazio u detalje. Znamo da smo u prošlosti imali kandidate koji su bili van Crne Gore određen broj godina i niko nije postavljao takvo pitanje”, rekao je tada Spajić.

Neki mediji objavili su krajem 2021. da je Spajić u aprilu te godine osim crnogorskog, posedovao i srpsko državljanstvo, kao i da je imao dvojno prebivalište – u Beogradu i Podgorici. Spajić je tada tvrdio da nema dvojno državljanstvo, podsechaju Vijesti.

BONUS VIDEO Aleksandar Damjanović: Milo Đukanović je prošlost, Crna Gora će dobiti novog predsednika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar