Kralj Čarls III Foto:Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Drugog dana svoje zvanične posete Australiji, britanski kralj Čarls III suočio se sa neprijatnošću neposredno nakon što je završio govor u australijskom parlamentu. Lidija Torp, australijska senatorka iz redova Aboridžina, htela je da se sukobi sa britanskim kraljem, a sada je isplivao i snimak ovog događaja.

„Ovo nije tvoja zemlja! Ti nisi moj kralj! Vrati nam našu zemlju! Vrati nam ono što ste nam ukrali! Naše kosti, naše lobanje, naše bebe, naš narod! Ti nisi moj kralj! Uništili ste našu zemlju“, vikala je Torp obučena u tradicionalnu aboridžinsku odeću.

PROČITAJTE JOŠ:

Obezbeđenje je moralo da interveniše i spreči je da se približi kralju, nakon čega su je izveli iz sale kako bi Čarls nastavio razgovore s austrlijskim premijerom Entonijem Albanizijem.

Skaj njuz navodi da je Torp prva Aboridžinka iz savezne države Viktorija koja je postala senatorka, a prilikom polaganja zakletve u australijskom parlamentu odbila je da se zakune na vernost tadašnjoj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj, Čarlsovoj majci.

BONUS VIDEO: Da li će bolest kralja Čarlsa ujediniti porodicu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar