Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia, EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Vladajuća partija Gruzije odbacila je zakon o "stranim agentima" nakon dve noći nasilnih protesta koji su usledili zbog kritika da je nacrt inspirisan ruskim zakonom i predstavlja autoritarnu promenu.

Vladajuća partija Gruzijski san saopštila je da će bezuslovno povući nacrt zakona koji je podržala bez ikakvih rezervi, navodeći kao razlog i potrebu da se smanji „konfrontacija“ u društvu.

Prema nacrtu zakona, od gruzijskih organizacija, koje primaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva, zahtevalo bi se da se registruju kao „strani agenti“ ili se suočavaju sa novčanim kaznama.

Parlament je to prvobitno odobrio u utorak, ali desetine hiljada demonstranata okupilo se tada ispred parlamenta i ponovo juče.

Foto: Tanjug/AP

Policija je koristila suzavac i šok bombe kako bi rasterala demonstrante. Demonstranti su gađali pripadnike snaga reda Molotovljevim koktelima i kamenjem, a nekolicina učesnika protesta uklonila je metalne barijere ispred gruzijskog parlamenta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saoštilo je da ima povređenih na obe strane i da su protesti bili „izuzetno nasilni“. Privedeno je nekoliko desetina učesnika.

Pročitajte još:

Predlog zakona o transparentnosti stranog uticaja predviđa da u zemlji bude osnovan registar nevladinih organizacija, medija i subjekata koji dobijaju sredstva od stranih država.

Inicijatori predloga zakona tvrde da je reč o mekšoj verziji američkog zakona, dok opozicija tvrdi da predlog zakona nema nikakve veze sa američkim zakonom i da je analogan zakonu koji je na snazi u Rusiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar