boing 767
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun najavio je da planira da podnese ostavku usred sveobuhvatne revizije menadžmenta proizvođača aviona, dok se bori da popravi svoju reputaciju, nakon zastrašujućeg pucanja prozora u kabini usred leta.

Dejv Kalhun će se povući krajem ove godine. Lari Kelner, predsednik Boingovog odbora direktora, takođe će napustiti tu funkciju.

Kalhun planira da „završi kritičan posao koji je u toku na stabilizaciji i pozicioniranju kompanije za budućnost“ u narednim mesecima, navodi se u saopštenju.

Foto: Roger Bamber / Alamy / Profimedia

Boing se trudio da uveri regulatore, avio-kompanije i putnike otkako je potpuno novi avion 737 Mak 9 prinudno sleteo u januaru.

Dramatični incident tokom leta Aljaska erlajnsa – zbog kojeg je 171 mlaznjak Mak 9 bio prizemljen na nekoliko nedelja – izazvao je najveću bezbednosnu krizu za Boing od pada dva od njegovih mlaznjaka Mak 8, 2018. i 2019. godine, u kojima je 346 ljudi stradalo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sten Dil, koji vodi posao Boinga sa komercijalnim avionima, takođe je odmah napustio funkciju. Zamenila ga je Stefani Poup, glavni operativni direktor grupe.

„Oči sveta su uprte u nas i znam da ćemo kroz ovaj trenutak proći zajedno. Ostaćemo potpuno fokusirani na završetak posla koji smo zajedno uradili kako bismo našu kompaniju vratili u stabilno stanje nakon izuzetnih izazova u proteklih pet godina, sa bezbednošću i kvalitetom na čelu svega što radimo“, poručio je Kalhun.

Stiv Molenkof, koji je u upravnom odboru Boinga od 2020. godine, će voditi potragu za Kalhunovom zamenom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare