Tenerife požar Foto:EPA-EFE/RAMON DE LA ROCHA

Na ostrvu Tenerife, najvećem od sedam ostrva Kanarskog arhipelaga besni šumski požar, a prema rečima lokalnog zvaničnika, 1.800 hektara već je spaljeno i pod gustim je dimom, a pet sela je evakuisano.

Šumski požar na Tenerifima je „van kontrole“ zbog čega su vlasti naredile zatvaranje puteva i evakuaciju pet sela, navodi pariski dnevnik Figaro.

Tenerife požar Foto:EPA-EFE/RAMON DE LA ROCHA

„Vatra je izmakla kontroli i scenario zapravo nije baš pozitivan. Naš cilj je da vatra prestane da se širi. Ovo je težak dan“, rekao je šef regionalne vlade Fernando Klavijo na konferenciji za novinare na Tenerifima.

Dodao je da je oko 250 vatrogasaca, 13 aviona i helikoptera, uključujući tri letelice poslato iz kontinentalne Španije i angažovano je na obuzdavanju požara u teško pristupačnom području.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, oko 1.800 hektara je već pretvoreno u pepeo, a sela Arate, Čivisaja, Medija Montana, Ajafona i Las Lagunetas evakuisana su u sredu ujutru iz predostrožnosti zbog gustog dima.

Lokalne vlasti zatvorile su puteve koji vode ka planinama na severoistoku ostrva, a šef lokalnog odeljenja civilne zaštite apelovao je na stanovništvo da poštuje sve blokade puteva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar