Foto: Barbara DEBOUT / AFP / Profimedia

Ruska ambasada u Centralnoafričkoj Republici kaže da se lekari bore da spasu život Dmitrija Sitoja, koji je povređen kada je paket eksplodirao u njegovim rukama u petak.

„Specijalci se i dalje bore za njegov život“, saopšteno je iz ambasade u objavi na Fejsuku kasno u subotu veče.

„Lekari su suočeni s teškim zadatkom da povrate zdravlje našeg ruskog sunarodnika“, navodi ruska ambasada.

Prema ruskoj državnoj novinarskoj agenciji RIA Novosti, šef policije te zemlje Bjenvenu Zokue rekao je da je Sitoje „primio mnogobrojne pretnje i da se već obraćao vlastima“.

RIA Novosti je saopštila da je Sitoje izgubio mnogo krvi kao rezultat napada.

Vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin optužio je Francuze da stoje iza pokušaja atentata. No, francuska ministarka za Evropu i spoljne poslove Ketrin Kolona odbacila je u subotu optužbe, rekavši da je to „dobar primer ruske propagande“.

Prisustvo grupe Vagner u Centralnoafričkoj Republici, gde je Sitoje trenirao i borio se sa lokalnim oružanim snagama, bilo je kontroverzno.

Istrage CNN-a povezale su Vagner i pomenute subjekte s unosnom trgovinom dijamantima u centralnoj Africi, kao i višestrukim kršenjima ljudskih prava u ovoj zemlji, gde se vojska bori protiv brojnih pobunjeničkih frakcija.

Tim CNN-a sastao se sa Sitojem 2019. godine, kada je bio uključen u posredovanje između vlade Centralnoafričke Republike i pobunjeničkih grupa. Bio je i osnivač kompanije za dijamante povezane s Prigožinovim poslovnim carstvom.

***

BONUS VIDEO: SAD i Rusija razmenile zarobljenike – Viktor But i Britni Grajner se vratili kući

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar