Maroko spasavanje decaka
Rajan Oram dečak iz Maroka koji je upao u bunar Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Nakon što je danas izvučen na površinu, petogodišnji Rajan, koji je pre pet dana upao u bunar u Maroku dubok 32 metra, nažalost je preminuo.

Marokanski zvaničnici saopštili su da je preminuo petogodišnji dečak Rajan Oram, kojeg su spasioci u subotu uveče izvukli na površinu. Dečak je upao u bunar – dubok 32 metra – u utorak, od kada traje višednevna akcija spasavanja koju je ceo svet s pažnjom pratio.

Prema rečima dva zvaničnika marokanske Vlade, Rajan je preminuo pre nego što su spasioci stigli do njega.

Podsetimo, nakon četiri dana pokušavanja da se izvuče dečak, spasioci su se danas prvi put dovoljno približili da bi Rajanu konopcem spustili prvu pomoć – vodu i kisonik.

Oni su uz pomoć pet buldožera prvo iskopali vertikalnu rupu, paralelnu sa onom u kojoj se nalazio dečak, nakon čega su krenuli da se pomeraju horizontalno ka zarobljenom detetu, prenosi Skaj njuz i dodaje da je proces spasavanja morao da bude privremeno zaustavljen u petak zbog zabrinutosti da bi tlo oko bunara moglo da se uruši.

Pre nego što je Rajan izvučen iz bunara, njegova majka Vasima Khašiš izjavila je da se moli Bogu i preklinje ga da njen sin izađe živ i zdrav.

„Molim te Bože, olakšaj moj i njego bol u toj rupi prašine“, kazala je ona.

Prema medijskim izveštajima s lica mesta, helikopter i medicinske ekipe specijalizovane za reanimaciju čekale su da spasioci izvuku Rajana na površinu kako bi ga prevezle u bolnicu Tetuan.

Al Džazira na arapskom navodi da je jedan od članova spasilačkog tima rekao da su netačne informacije da je dečak teško povređen.

Maroko spasavanje decaka
Akcija spasavanja dečaka u Maroku Foto:Tanjug/AP Photo/Mosa’ab Elshamy

**

Maroko spasavanje decaka
Akcija spasavanja dečaka u Maroku Foto:Fadel SENNA / AFP / Profimedia

**

Maroko spasavanje decaka
Akcija spasavanja dečaka u Maroku Foto:Fadel SENNA / AFP / Profimedia

Bonus video: Spašavanje dečaka sa zgrade u Kini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram