Foto: Facebook/Sithabile Sibanda

Trudna medicinska sestra iskrvarila je kod kuće, više od četiri sata nakon što je pozvala hitnu pomoć, saopštila je istraga.

Stabilna Sibanda je pozvala Hitnu pomoć u 1:11 ujutro 23. jula prošle godine i rekla da ima bolove u stomaku i da misli da ima vanmateričnu trudnoću.

Južna centralna ambulantna služba (SCAS) bila je „veoma zauzeta“ i bavila se visokim nivoom bolesti osoblja nakon Kovida zbog lošeg mentalnog zdravlja, saznaje se u istrazi na sudu.

Korišćena je privatna hitna pomoć pod nazivom Feniks, ali ekipa koju su poslali nije uključivala obučenog bolničara.

Tehničari iz Feniksa Kara Matieson i Li Braun stigli su kod Sibande u Askotu, Berkšir, dva sata nakon prvog poziva u 3.11.

Međutim, nisu mogli lociraju njen stan na prvom spratu 27 minuta.

Tehničari su rekli da je 28-godišnjakinja po njihovom dolasku bila „borbena i napadna”.

Braun je rekao da je bila „opstruktivna“ tako što se bacila na pod dok su pokušavali da je ubace u kola hitne pomoći.

„Vrlo brzo su isključili” mogućnost vanmaterične trudnoće i odlučili da je Sibanda bila na drogama i da je bila seksualno zlostavljana, otkrio je mrtvozornik.

Ekipa Feniksa pozvala je policiju u 4.36 ujutro da im pomogne da ubace Sibandu u kola hitne pomoći, ali je ona doživela krvarenje i proglašena je mrtvom u 5:33.

Matieson je negirala da je znala da Sibanda ima vanmateričnu trudnoću, rekavši da je u istrazi Sibanda izjavila da je poslednji put imala seksualnu aktivnost pre tri godine.

SCAS-ov rukovalac poziva rekao je Matieson da se radi o sumnji na ektopičnu trudnoću, ali je ona rekla istrazi da je „u to vreme zatvarala vrata ambulante“ pa nije čula informacije.

Braun je takođe rekao u istrazi ove nedelje da ne zna za vanmateričnu trudnoću, uprkos tome što je prošle godine dao izjavu u kojoj je priznao da im je Sibanda rekla da je trudna.

Mrtvozornik iz Berkšira Hajdi Konor rekla je da je „duboko zabrinuta“ zbog dokaza koje su dala dva tehničara iz Feniksa.

„Ponekad razmišljamo o događajima, posebno o stresnim događajima i razmišljamo o tome šta bismo voleli da smo uradili“, rekla je Konor. „Međutim, postoje velike razlike u njihovim izjavama“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Smatram da je verovatno da je Sibanda prvoj ekipi rekla da ima vanmateričnu trudnoću. Prva ekipa ostala je zaslepljena njenom teškom prezentacijom i iznela je pretpostavke o verovatnom uzroku. Da su razmišljali o vanmaterničnoj trudnoći, to bi im više usredsredilo misli na to da je odvedu u bolnicu“, dodala je.

Konor je rekla da je vođa kliničke uprave u Feniksu rekao istrazi da nema značajnih saznanja koja su proizašla iz smrti Sibande.

„Bila sam zabrinut što sam primetila donekle odbrambeni pristup“, rekao je mrtvozornik.

„Oni uključeni u ugovaranje privatnih provajdera prisustvovali su istrazi i na njima je da razmotre da li su dovoljno sigurni pristupom koje je koristio Feniks“, navela je.

„Sibanda je živela samo 20 minuta vožnje od najbliže bolnice, ali je morala da bude odvedena na operaciju veoma brzo nakon što je prijavila svoje stanje“, istakla je.

Zbog toga nije bilo moguće zaključiti koja su kašnjenja izazvala ili doprinela smrti Sibande, a mrtvozornik je zaključio da je umrla „prirodnim uzrocima“.

Sibanda je došla u Veliku Britaniju iz Zimbabvea samo nekoliko nedelja pre smrti da bi radila kao medicinska sestra, saopštio je u petak sud.

BONUS VIDEO: Snimak pucnjave u Nešvilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar