Čini se da će u Ukrajini uskoro doći do faze rata koja može da preokrene čitavu situaciju na frontu. Prema navodima ukrajinskih zvaničnika, ali i procurilih obaveštajnih podataka, Kijev je spreman za kontraofanzivu. Operacija "Udarac Feniksa" navodno je planirana za 30. april, što je čak i Vladimir Zelenski nagovestio, poslavši jasnu poruku - "jači smo nego pre godinu dana".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je nedavno da je uveren u sposobnost svoje zemlje da odbije rusku invaziju i, ono što je još važnije, poručio da se Ukrajina priprema za kontranapad.

“Ne mogu da opišem situaciju kao dobru, ali se borimo. Jači smo nego pre godinu dana“, rekao je Zelenski.

Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia, REUTERS/Yan Dorbronosov, /Stringer, Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia, APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia, Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Kada je reč o dokumentima koji su nedavno procurili od američkih obaveštajaca, a tiču se upravo ove kontraofanzive, Zelenski je umanjio njihov značaj, istovremeno izrazivši uverenje u uspeh kontraofanzive, iako nije izneo nikakve detalje.

Ipak, u procurilim dokumentima i te kako se navode detalji, koje Kremlj nikada nije komentarisao.

„Udarac Feniksa“

„Njuzvik“ je nedavno objavio detalje iz dokumenata Pentagona, u kojima se navodi da je ofanziva kodnog imena „Udarac Feniksa“ planirana za 30. april.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Tada bi trebalo da se popravi vreme i prestanu obilne kiše koje na terenu stvaraju blato koje usporava vozila i tenkove. Osim toga, na teren će stići i potrebna zapadna vojna pomoć, pre svega američki i nemački tenkovi Abrams i Leopard 2, te 571 američko oklopno vozilo HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Prema američkim vojnim dokumentima na koje se poziva „Njuzvik“, Ukrajinci pripremaju za napad 10. operativni korpus koji se sastoji od devet brigada i u svom sastavu ima 253 tenka, 381 borbeno-oklopno vozilo i 147 „komada“ artiljerije.

Prelazak Dnjepra

U jeku priprema za kontraofanzivu, Institut za proučavanje rata iz Vašingtona (ISW) je objavio nove procene stanja na frontu, koje sugerišu da su Ukrajinci postavili položaje na istočnoj strani reke Dnjepar.

Dnjepar se nalazi u blizini grada Hersona, izvestio je Institut za proučavanje rata, pozivajući se na navode ruskih vojnih blogera.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ulazak na to područje moglo bi biti prvi korak ka pokušaju da se Rusi pomere sa položaja koje koriste za granatiranje i napade na Herson.

Stalni napadi onemogućili su tamošnje stanovnike da se vrate normalnom životu, mesecima nakon što su ukrajinske trupe oslobodile grad od ruske okupacije.

Upad ukrajinske vojske preko reke takođe bi mogao da označi prve probne korake ka pokretanju dugo očekivane prolećne ofanzive.

Foto:AP Photo/Libkos

Ovo je prvi put da je ISW primetio pouzdane geolocirane slike ukrajinskih položaja na istočnoj obali.

Čak su i ruski vojni blogeri naveli da su ukrajinske snage uspostavile stabilne linije snabdevanja do svojih položaja i da „redovno sprovode letove u toj oblasti“.

Vladini zvaničnici i ukrajinski komandanti su mesecima signalizirali da će, kada vreme i trupe budu spremni, pokušati da istisnu ruske snage sa juga.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jesenji pohod Ukrajinaca oslobodio je delove severoistočnog Harkova i potisnuo ruske trupe iz Hersona, njihovog poslednjeg uporišta na zapadnim obalama Dnjepra.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da je „uveren“ da je Ukrajina spremna da ponovo preuzme više svoje teritorije u sledećoj ofanzivi.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare