Foto: REUTERS, Profimedia, EPA-EFE, Tanjug AP,

Nakon što je šef Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio da se uz njegove plaćenike u Ukrajini borio sin Putinovog portparola Dmitrija Peskova, tu informaciju je potvrdio i Nikolaj Peskov (33).

Sin portparola Kremlja rekao je za Komsomolskaja Pravda da je bio u Vagneru i služio u Ukrajini gotovo šest meseci, piše BBC.

„To je bila moja dužnost, nisam mogao da sedim sa strane i gledam kako prijatelji i drugi odlaze u Ukrajinu“, rekao je.

„Koristio sam lažno ime“

Privatna vojska Vagner optužena je za ratne zločine i zlostavljanja u Ukrajini. Među Vagnerove plaćenike regrutovano je na hiljade osuđenika iz zatvora, nakon što je grupa pretrpela teške gubitke.

Retkost je da član ruske elite odluči da se pridruži Vagneru. Mnogi od njih otišli su u inostranstvo kako bi izbegli regrutaciju u regularnu vojsku.

Nikolaj Peskov, takođe je poznat kao Nikolaj Choles, tečno govori engleski jer je par godina u mlađim danima proveo u Londonu. Radio je kao dopisnik ruske državne televizije RT.

Pročitajte još:

I on i njegov otac su pod američkim sankcijama. U intervjuu za prokremljanski dnevnik Komsomolskaja Pravda, rekao je da je njegova sopstvena odluka bila da pridruži Vagneru, ali da nije znao kako da to uradi.

„Zato sam se obratio svom ocu i on mi je pomogao“, rekao je mlađi Peskov.

Rekao je da je koristio lažnu iličnu kartu kako Vagnerovi plaćenici ne bi saznali za njegove veze s Kremljom. U intervjuu nije otkrio to lažno ime jer bi ga, kako je rekao, možda trebao mogao koristiti.

BBC nije uspeo da proveri njegovu tvrdnju da je služio sa Vagnerovcima, ali tvrdnja Nikolaja Peskova podudara se s velikom akcijom regrutovanja nove vojske, s ruskim državnim oglasima koji pozivaju muškarce da izvrše svoju „domovinsku dužnost“ tokom „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini. Desetine hiljada muškaraca pobegli su iz Rusije prošlog septembra kako bi izbegli regrutaciju, nakon što je Putin najavio delimičnu mobilizaciju.

„Dobio sam medalju za hrabrost“

Nikolaj Peskov nije otkrio gde je tačno služio u Ukrajini. Šef Vagnera Prigožin je za ruske medije rekao da je Peskov, nakon što se pridružio grupi s lažnim dokumentima, prošao tronedeljnu obuku. Prigožin je naveo da je Peskov bio u Lugansku i da je pokazao hrabrost i junaštvo „kao i svi ostali“.

Prigožin tvrdi da ga je portparol Kremlja zamolio da uzme njegovog sina kao običnog vojnika.

Nikolaj Peskov je rekao da je ove godine dobio medalju za hrabrost. „To se dogodilo nakon što je cela moja ekipa postigla podvig, ali ne mogu reći više od toga“, rekao je Peskov.

Sin portparol Kremlja kao meta lažnog poziva u vojsku

Prošlog septembra Nikolaj Peskov našao se na meti šale uživo na Jutjubu. Novinar Dmitrij Nizovcev, saradnik Alekseja Navalnog, nazvao je Peskova i rekao da je vojni časnik za novačenje. Peskov se tokom tog poziva činio kao da ne želi ići u rat, piše BBC.

Nizovcev ga je agresivnim tonom upitao zašto se nije pojavio u moskovskom regrutnom centru. Nikolaj Peskov mu je nervozno odgovorio: „Ja sam gospodin Peskov, moram znati što se događa i koja su moja prava“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar