Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Britanska premijerka Liz Tras, koja se nalazi na toj poziciji nalazi kraće od dva meseca, donela je prvu radikalniju odluku od stupanja na vlast - odlučila je da smeni ministra finansija Kvasija Kvartenga. Tras ovu odluku donosi usled sve većeg pritiska britanske javnosti zbog nepovoljnog predloga o radikalnom smanjenu poreza čiji je kreator upravo Kvarteng.

Naime, britansko finansijsko tržište je pod pritiskom od 23. septembra kada je Kvarteng najavio smanjenje poreza za 45 milijardi funti, odnosno 50 milijardi dolara, ne navodeći kako će ono biti plaćeno.

Međutim, ubrzo nakon ovog predloga Institut za fiskalne studije objavio je da ta strategija nije povoljna jer radikalno smanjenje potrošnje ili povećanje poreza ili će u suprotnom narasti javni dug.

Ovakve procene došle su usled najave najveće inflacije u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko decenija, što je izazvalo dodatno negodovanje javnosti.

Zbog toga mnogi smatraju da se Tras, koja je prvobitno podržala predlog ministra, uplašila za svoju poziciju i odlučila da ga smeni.

Tras otišla korak dalje

Takođe, negodovanje je izazvao i premijerkin plan „mini budžeta“ koji bi sada, navodno, trebalo da bude redukovan.

Liz Tras Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Kako je prethodno obavljavljeno, nova britanska vlada je planirala je najradikalniji budžet u poslednjih pola veka. Cilj je bio dostizanje ekonomskog rasta od 2.5 odsto.

Pročitajte još:

Tim planom bi se „poništila“ sva najavljena povećanja poreza, bio bi umanjen porez na prihod, a taksa za kupoprodaju nekretnina ukinuta do vrednosti od četvrt miliona funti.

I ove bi odluke, kao i predlog sada već bivšeg ministra finansija, skupo koštale Britance u narednim godinama.

Stoga se čini da je Tras, barem za sada, odustala od toga.

BONUS VIDEO Marija Ratković: Kraljevska porodica uliva stabilnost u nesigurnim vremenima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar