Foto: Profimedia, EPA/EFE

Uprkos pretnjama koje stižu od ruskog predsednika Vladimira Putina, zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju velike količine najmodernijeg oružja Ukrajini, kako bi mogla da se suoči sa naletima ruske vojske. Međutim, problem je nastao upravo zbog modernosti pomenutog oružja jer ukrajinski vojnici nisu obučeni da ga koriste. U pomoć im je neočekivao pritekao - gugl translejt.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija obećale su da će isporučiti Ukrajini napredne raketne sisteme za višestruko lansiranje.

Obuka vojnika kako da koriste ovu opremu postala je značajna i rastuća prepreka sa kojom se svakodnevno susreće mlađi narednik Dmitro Pisanka koji upravlja starim protivtenkovskim topom kamufliranim u mrežu i zeleno šiblje u južnoj Ukrajini, piše Njujork tajms.

Foto: REUTERS/Stringer

Potrebe Ukrajine su opipljive u regionu gde je ukopana jedinica narednika Pisanke, severoistočno od grada Hersona koji je okupirao Rusiju. To područje je bilo mesto kratke ukrajinske ofanzive prošle nedelje koja je usporila čim su Rusi u povlačenju uništili ključni most. Nedostatak artiljerije većeg dometa uslovio je kretanje Ukrajinaca, koji nisu bili u mogućnosti da pokušaju težak prelazak reke u poteri, rekli su ukrajinski vojni zvaničnici.

Pre više od mesec dana, komandanti njegove frontalne artiljerijske jedinice dobili su daleko naprednije oružje – visokotehnološki laserski daljinomer koji je isporučio Zapad za pomoć u ciljanju.

„To je kao da dobijete Ajfon 13 i možete samo da telefonirate“, rekao je narednik Pisanka.

Daljinomer, nazvan JIM LR, je visokotehnološki dvogled i deo opreme koju isporučuju Sjedinjene Države, rekao je narednik Pisanka.

Ukrajina, rat
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Može da detektuje mete noću i prenosi njihovu udaljenost, kurs kompasa i GPS koordinate. Neki vojnici su naučili dovoljno da rukuju ovim alatom, ali su se nedavno rotirali na druge pozicije.

„Pokušavao sam da naučim kako da ga koristim čitajući priručnik na engleskom i koristeći gugl translejt da ga razumem. Ako radite na velikim udaljenostima dok ga držite rukom, ponekad može da prenese netačne brojke. Bezbednije je raditi kada je oprema postavljena na tronošcu okrenuta prema neprijatelju, a operater radi sa monitorom pod zaštitom“, rekao je narednik Pisanka.

Kako navodi Njujork tajms, ukrajinski narednik je zasad fokusiran na savladavanje tehnike korišćenja daljinomera. U njegovom sektoru, oružje i oprema koje je isporučio Zapad ograničeni su na mali broj protivtenkovskih raketa i kompleta prve pomoći.

„Ne možemo da se pohvalimo istim resursima kao na istoku, Ono što Ukrajina dobije, možemo da vidimo samo na TV-u. Ali verujemo da će se to pre ili kasnije pojaviti ovde“, rekao je narednik Pisanka.

Foto: REUTERS/Stringer

Oružje stiže na istok

Ukrajinski zvaničnici često pozivaju zapadne zemlje da im pošalju vrhunsko oružje i opremu. Međutim, pored potrebe za ratnim naoružanjem, ukrajinske trupe moraju da znaju kako da ih koriste. Bez odgovarajuće obuke, ista dilema sa kojom se suočava jedinica narednika Pisanke, biće zastupljena u mnogo većim razmerama.

Britanija je sada obećala da će poslati Ukrajini mobilne višecevne bacače raketa, koji poboljšavaju domet i preciznost ukrajinske artiljerije, nekoliko dana nakon što se predsednik Bajden obavezao da će poslati slično oružje.

Analitičari Njujork tajmsa kažu da bi to moglo da ponovi neuspeli pristup Sjedinjenih Država u snabdevanju avganistanske vojske opremom koja ne bi mogla da se održava bez velike logističke podrške.

„Ukrajinci su željni da uposle zapadnu opremu, ali je potrebna obuka za održavanje“, rekao je Majkl Kofman, direktor ruskih studija na CNA, istraživačkom institutu u Virdžiniji.

Ukrajinska vojska Foto: AP Photo/Bernat Armangue

Od početka rata, Sjedinjene Države su obećale pomoć od otprilike 54 milijarde dolara Ukrajini i isporučile gomilu oružja i opreme, nedavno nekoliko naprednih mobilnih raketnih bacača HIMARS, što je potez dočekan osudom Kremlja.

SAD zaziru od Rusije

Sjedinjene Države i druge zemlje NATO saveza organizovale su obuku ukrajinskoj vojsci ranijih godina, ali ona nije uključivala rukovanje nekim od naprednih oružja koje sada šalju.

Kako bi izbegla direktniju konfrontaciju sa Rusijom, Bajdenova administracija je do sada odbijala da pošalje vojne savetnike nazad u Ukrajinu da pomognu u obučavanju ukrajinskih snaga da koriste nove sisteme naoružanja, i umesto toga se oslanjala na programe obuke van zemlje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovo je izvršilo ogroman pritisak na ukrajinske vojnike poput narednika Andrija Mikita, člana granične straže koji je pre rata prošao kratku obuku kod savetnika NATO o naprednom britanskom protivtenkovskom oružju, poznatom kao NLAV.

On sada pokušava da nauči svoje kolege kako da ih koriste. U mnogim slučajevima, rekao je, ukrajinski vojnici su naučili kako da samostalno koriste neko oružje, uključujući NLAV, koristeći video snimke na mreži i vežbajući.

„Ali postoje vrste oružja koje ne možete naučiti iz intuicije: rakete zemlja-vazduh, artiljerija i nešto opreme“, rekao je narednik Mikita.

BONUS VIDEO Rusi upali u prostorije bataljona Azov

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar