Ilon Mask i Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oglasio se na svom zvaničnom Tviter nalogu povodom predloga Ilona Maska o sporazumu o miru između Ukrajine i Rusije koji sadrži četiri tačke. Zelenski je za svoje pratioce imao dva pitanja.

„Kog Ilona Maska volite više – onog koji podržava Ukrajinu ili onog koji podržava Rusiju“, upitao je Zelenski korisnike Tvitera u svojoj anketi.

I savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak odreagovao je na predlog Maska.

„Evo boljeg predloga. Pod jedan, Ukrajina kontroliše svoje teritorije. Uključujući i aneksirani Krim. Pod dva, Rusiju podvrgnuti demitalirizaciji i obaveznoj denuklerizaciji kako više ne bi mogla da bude pretnja po druge. Pod tri, ratni zločinci da se izvedu pred međunarodni tribunal“, napisao je Podoljak na Tviteru.

I brojni drugi Ukrajinci besno su odgovorili na Maskov predlog.

„Nije samo stvar teritorija. Stvar je ljudi. Stvar je genocida nad ukrajinskim jezikom, kulturom. Ono što je za tebe mir, za njih je uništen, obogaljen život. Stvar je toga da se Hitleru dopušta da ide svojim putem. Ne mogu verovati šta si napisao“, odgovorio je Masku bivši ukrajinski ambasador u Austriji Oleksander Šerba.

„Kako ti se čini ova verzija mira: Rusija je primorana da ispoštuje međunarodno pravo. Kraj“, poručuje Musku uredništvo Kijev Posta.

Podsetimo, Maskov predlog mirovnog sporazuma ima četiri tačke i on predlaže da se ponove izbori u pripojenim regionima sa istoka Ukrajine u kojima je Moskva sprovela referendume, ali da ovog puta da oni budu održani pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

Mask je zatim naveo da Rusija odlazi ako je to volja naroda, kao i da bi Krim ostao formalno deo Rusije. Kao poslednji deo Mask predlaže da Ukrajina ostane neutralna, što je važno imajući u vidu da je ta zemlja podnela inicijativu za članstvo u NATO.

***

BONUS VIDEO: Ambasador Ukrajine u Srbiji Sa svakim našim poginulim vojnik i detetom, teže nam je da razumemo argumente Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar