Voronješku i Kursku oblast u Rusiji sinoć su napale bespilotne letelice i rakete, a jutros je bio napad i na oblast Nižnji Novgorod, prenosi Ukrajinska pravda.

Ruski Telegram kanali javili su da je tokom napada dronom izbio požar u gradu Voronježu, a lokalni stanovnici su rekli da je meta napada bio vojni aerodrom u Baltimore na periferiji grada. Lokalni mediji su takođe izvestili o eksplozijama u gradu Borisoglebsku.

Bilo je izveštaja o ukrajinskom raketnom napadu i ruskoj protivvazdušnoj odbrani u regionu Kurska. Telegram kanali objavili su snimak na kome se vidi požar iz daljine, dok su na ostalim snimcima zabeleženi zvuci eksplozija.

Guverner Kurske oblasti Aleksej Smirnov saopštio je da je protivvazdušna odbrana oborila četiri projektila. Pored napada na ove dve oblasti, u Lipeckoj oblasti je izdata vazdušna uzbuna, a lokalni guverner Igor Artamonov je naglasio da je stepen opasnosti crven, odnosno najviši.

Ukrajinske snage oborile su tokom noći 14. avgusta ruski borbeni avion Su-34 iznad ruske Kurske oblasti usred upada Kijeva u region, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Jutros su se čule eksplozije u blizini vazduhoplovne baze Savaslejka u oblasti Nižnji Novgorod. Meštani su primetili dronove kako lete iznad naselja Veletma i Savaslejka. Na snimcima su zabeleženi let dronova i zvuci protivvazdušne odbrane i eksplozije.

Foto:Russian Defense Ministry Press Service via AP

Vazduhoplovna baza se nalazi 12 kilometara severozapadno od grada Kulebaki. Lokalni kanali su izvestili o „oko 10 udara“ na vazdušnu bazu i tvrdili da je pristup Kulebakiju blokiran. Vazduhoplovstvo Ukrajine često izveštava o poletanju lovaca MiG-31K, koji mogu da nose rakete Kindžal, iz vazduhoplovne baze Savaslejka.

U Belgorodskoj oblasti proglašeno je regionalno vanredno stanje

Guverner ruskog pograničnog regiona Belgoroda Vjačeslav Gladkov proglasio je danas vanredno stanje u celom regionu i kao razlog naveo nastavak napada ukrajinskih snaga.

PROČITAJTE JOŠ:

„Situacija u Belgorodskoj oblasti ostaje izuzetno teška i napeta“, rekao je Gladkov u video snimku objavljenom u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. „Svakodnevno granatiranje od strane ukrajinskih oružanih snaga uništava kuće, ubijali ranjava civile“, dodao je on.

Foto:Russian Ministry of Defense / AFP / Profimedia

„Zbog toga, od danas donosimo odluku da proglasimo regionalno vanredno stanje u celoj Belgorodskoj oblasti… uz naknadni apel vladi da proglasi vanredno stanje na saveznom nivou“, dodao je Gladkov.

BONUS VIDEO: Kara-Murza za CNN: Putinov režim mora pasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare