Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN

Početkom maja zapadni mediji su tvrdili da je na frontu ranjen Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije. Istraga Njujork Tajmsa na svetlost dana iznela je nove, do sada nepoznate podatke koje bi mogle da potvrde ove teorije.

Do infromacija došlo se presretanjem tajnih razgovora i intervjua sa ruskim vojnicima i poverenicima Kremlja, piše Njujork Tajms.

Prema njihovim tvrdnjama, Ukrajinci su dugo vremena planirali atentat na Gerasimova. Američki zvaničnici su saznali da je Gerasimov planirao put na prve linije fronta, ali su te informacije sakrili od Ukrajinaca zabrinuti da bi pokušaj ubistva mogao da dovede do eskalacije rata, pa čak i do rata između Sjedinjenih Država i Rusije.

Ukrajinci su ipak saznali za put. Posle rasprave unutar Bele Kuće, Vašington je od Ukrajine tražio da obustavi napad. Međutim, rečeno im je da su zakasnili i da su ga Ukrajinci već pokrenuli.

U tom napadu ubijeno je na desetine ruskih vojnika, ali ne i sam general Gerasimov.

Valerij Gerasimov Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Podudarnost sa pričom iz maja

Iako se u izveštaju američkog lista ne pominju ni datum ni mesto napada, niti bilo kakve druge informacije o atentatu na Gerasimova, ovaj izveštaj Njujork Tajmsa umnogome se poklapa sa informacijama na koje su početkom maja objavili zapadni mediji.

Vladimir Putin i Valerij Gerasimov Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Dejli Mejl je tada pisao da je Gerasimov, prema tvrdnjama ukrajinskih obaveštajaca, na istok stigao za vikend, kako bi se lično uverio u stanje na frontu.

Neposredno nakon onih informacija, ukrajinske snage su započele napad na jednu od pozicija koje je posetio Gerasimov u Izjumu na istoku Ukrajine.

Upravo su se tada pojavile infomacije da je ranjen, ali su ih neimenovani zvaničnici negirali.

Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN

Prema njihovim navodima, Gerasimov jeste putovao u Ukrajinu, ali samo kako bi proverio napredovanje trupa.

Ukrajinci tvrdili da su ga ranili

Sa druge strane, Ukrajinci su tvrdili da su bombardovali lokaciju na kojoj se nalazio. Prilikom granatiranja škole u Izjumu, gradu koji se nalazi pod ruskom kontrolom, ranjeno je više od 200 vojnika i jedan general.

Ukazivali su da je povreda Gerasimova dovoljno teška da je povučen sa ukrajinskog fronta na dalje lečenje u Rusiju, kao i da je to još jedan poraz za ruske snage.

Povreda načelnika ruskog gerneralštaba navodno je usledila tokom istog napada u kom je stradao ruski general-major Andrej Simonov (55), rekao je Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Geraščenko je rekao da je napad na Izjum bio “mesto gde se nalazio i Gerasimov, koji je lično došao da predvodi napad na Slavjansk“.

“Veliki broj viših oficira je ubijen u napadu u kojem je Gerasimov ranjen“, naveo je Geraščenko.

Istraživački ruski medij Agentstvo preneo je da je Gerasimov prvo vojnim helikopterom Mi-8 prebačen iz ratne zone u Belgorod u zapadnoj Rusiji. Tri jurišna helikoptera Kamov-52 kružila su dok je Mi-8 prevozio Gerasimova i druge vojne glavešine.

Zatim se u Belgorodu ukrcao u avion Ministarstva odbrane Tu-154 koji je odleteo na nepoznato odredište.

Pročitajte još:

Osnivač nezavisnog Konflikt obaveštajnog tima Ruslan Levjev rekao je da je očevidac na aerodromu video Gerasimova kako se ukrcava u avion.

Putinov čovek od poverenja

General Gerasimov je jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina i čovek koji je zadužen za rusku ratnu strategiju, zajedno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Veruje se da je Rusija pretrpela velike gubitke u istočnom regionu Donbasa i oko gradova Harkova i Izjuma, dok ukrajinske oružane snage nastavljaju odbranu teritorija Donjecka i Luganska koje su delimično okupirali separatisti koje podržava Moskva od 2014. godine.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo put generala Gerasimova, ali u slučaju da su informacije o njegovom boravku u Ukrajini tačne, to bi značilo da je on najviši ruski oficir koji je otišao u Ukrajinu od početka rata 24. februara.

BONUS VIDEO Rusi dronovima napali Kijev