Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Pojavili su se izveštaji u kojima se tvrdi da su ukrajinske snage napale rusku vojnu bazu u okupiranoj oblasti Donjeck pomoću raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS). Rečeno je da su "žrtve ogromne".

Snimci koji kruže društvenim mrežama pokazuju razorne posledice napada, ali nije jasno kada se dogodio. „Na internetu se pojavio snimak na kome se vide posledice napada, verovatno na poligonu u blizini Donjecka“, objavio je Telegram kanal ASTRA, projekat nezavisnih ruskih novinara.

Kanal je citirao ruski vojni kanal Aleks Parker Returns, koji je rekao da je napad izveo HIMARS. „Ogromni gubici. Možete da grešite, ali ne možete da lažete. Jao“, rekao je kanal.

50 mrtvih?

Drugi ruski Telegram kanali rekli su da je napad rezultirao sa oko 50 ruskih žrtava.

Ukrajinske snage su tokom rata koristile HIMARS koje je isporučio Vašington u nekoliko navrata, uključujući regione Donjecka i Luganska, koje su okupirale ruske snage. HIMARS je dozvolio Ukrajini da uništi najnaprednije ruske protivvazdušne raketne sisteme. Vašington je od početka rata Ukrajincima isporučio najmanje 39 HIMARS-a.

Dan ranije, jednu od baza ruskih strateških bombardera u gradu Engelsu, u Saratovskoj oblasti, potresle su snažne eksplozije. Snažne eksplozije čule su se u rejonu vazduhoplovne baze Engels-2, gde se nalaze ruski strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160.

Kijev smatra ruske vojne baze legitimnim ciljevima u sukobu, a ukrajinske snage ih redovno napadaju bespilotnim letelicama velikog dometa. Napade na rusko tlo obično preuzimaju Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i Glavna obaveštajna uprava Ukrajine (HUR).

Ranije danas je Ukrajina navodno gađala jedno od najvećih skladišta ruskih raketa u Tvreskoj oblasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare