Građane širom Srbije sinoć, pred zoru, probudila je žestoka grmljavina praćena jakim pljuskovima. Apokaliptične scene, nisu ni blizu onome što danima unazad proživljavaju građani Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, od kojih su neki praktično ostali bez krova nad glavom. Snažni ciklon sa centralnog Mediterana, koji vremenske prilike čini izuzetno nestabilnim, noćas je stigao i u Srbiju.

Naime, kako su jutros saopštili meteorolozi Srbija je i danas pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana, a veći pljuskovi se očekuju posle podne i uveče.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Očekuje se da se prvi udari groma čuju već oko podneva na jugoistoku Srbije, i potom se prošire na teritoriju čitave zemlje.

Nepogode bi mogle da budu gore od sinoćnjih – očekuje se nastanak grmljavinskih oluja sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru.

I u Beogradu se nakon sunčanog prepodneva, posle podne i uveče očekuje jači razvoj oblačnosti sa pljuskovima sa grmljavinom. Na širem području grada biće uslova za lokalne grmljavinske nepogode i oluje.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ipak, niko od meteorologa koji su se od jutros oglašavali ne može da sa sigurnošću da kaže da li će sve ovo dovesti do toga da se u Srbiji dogodi ono što se dešava u susednim zemljama.

Šta se to dešava u regionu?

Kada je reč o regionu, ubedljivo najteža situacija jeste na teritoriji koja se nalazi u blizini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog toga je čak zatvoreno nekoliko graničnih prelaza između ove dve zemlje – Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica i Bosanski Novi.

Zbog izlivanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj i na magistralnim putevima Bihać-Srbljani (Kostela), Bihać-Kamenica i Bosanska Otoka-Bužim, prenose mediji u BiH.

Foto: Sime Zelic

Najkritičnija situacija je trenutno na području opštine Novi Grad, na zapadu Republike Srpske, u kom je proglašena vanredna situacija zbog poplava koje su nastale usled obilnih padavina, dok je u Bihaću, proglašeno stanje prirodne nesreće.

Zbog visokog vodostaja u gornjim tokovima Sane i Une, Opštinski štab za vanredne situacije doneo je odluku da se obustavlja nastava u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Novi Grad.

Takođe, na teritoriji ovih opština evakuisano je nekoliko porodica iz poplavljenih domova.

Foto: Printscreen FoNet/Video

U Hrvatskoj bujica odnela most

Sa katastrofalnim nepogodama suočava se i Hrvatska, u kojoj građani danima pokušavaju da iz svojih domova izbace vodu koja je poplavila njihove kuće. Najkritičnija situacija trenutno je u Hrvatskoj Kostajnici, koja se šesti put brani od poplava u proteklih devet meseci. Na „odbrani“ ovog grada angažovano je 300 vojnika od kojih je 150 u pripravnosti, jer se vrh poplavnog talasa očekuje danas.

Naime, prema procenama meteorologa danas će Hrvatsku zadesiti nove padavine, a situaciju dodatno pogoršava to što se očekuje i dolazak vodenog talasa iz Slovenije.

Situacija je alarmantna i u karlovačkom području u kom je proglašeno vanredno stanje.

Takođe, o tome kolike su razmere ovih poplava najbolje govori to što je voda odnela pešački most u Donjoj Stubici na severu zemlje. Reč je o drvenom mostu za pešake.

Kako prenose hrvatski mediji, građani su se sinoć okupili pored mosta ne bi li videli hoće li velike količine vode usled padavina poplaviti područje i dvorišta uz blizini. Baš u tom trenutku, voda je odnela most.

Za njih ovo predstavlja ogroman problem jer je sada Donja Stubica praktično odsečena od okolnih mesta.

U Italiji troje stradalo

Inače, poplave nisu pogodile samo region. U Italiji su poginule tri osobe, a hiljade je evakuisano iz svojih domova, nakon što su razorne poplave pogodile severni region Emilija Romanja.

Pročitajte još:

Prema poslednjim informacijama, nestalo je i nekoliko osoba, ali nije preciziran njihov tačan broj.

Nekoliko reka izlilo se iz svojih korita u Romanji, istočnom delu regiona, što je primoralo stanovnike gradova poput Ćezene da se popnu na krovove svojih kuća, gde su ih vatrogasci spasavali helikopterima ili gumenim čamcima.

Gradonačelnik Ravene, koja je takođe dosta pogođena, Mikele de Paskale izjavio je da je samo iz njegovog grada tokom noći evakuisano 5.000 ljudi.

Obilne padavine u Emiliji-Romanji usledile su posle nedelja suše koje su smanjile kapacitet zemljišta da prima vodu čime su pogoršane posledice poplava.
BONUS VIDEO Poplava u Severnoj Italiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar