Foto: Tanjug/AP Photo/Krishna Mani Baral

Suprug kopilotkinje koja je upravljala putničkim avionom koji se srušio u klisuru u Nepalu takođe je bio pilot koji je poginuo u avionskoj nesreći pre 17 godina.

Anju Khativada (44), koja je među 72 osobe za koje se strahuje da su poginule nakon što se domaći avioprevoznik srušio u klisuru u blizini grada Pokhara u nedelju, krenula je stopama svog supruga Dipaka Pokhrela, pridruživši se nepalskom Ieti Airlinesu 2010. godine.

Četiri godine ranije, 2006., dogodila se tragedija i Pokhrel je poginuo kada je mali avion kojim je leteo za domaćeg avioprevoznika pao nekoliko minuta pre sletanja.

Khativada je mogla da plati svoje časove letenja isplatom osiguranja koju je dobila nakon Pokhrelove smrti.

A sada, 17 godina nakon što joj je muž umro, strahuje se da je Khativada stradala nakon što je avion Jeti erlajnsa kojim je bila kopilot pao u strmu klisuru, razbio se u komade i zapalio se dok se približavao Pokhari u nedelju ujutro.

Najmanje 70 ljudi je poginulo, ali zvaničnici strahuju da su sve 72 osobe u avionu poginule u najgoroj avio katastrofi u Nepalu od 1992. godine.

„Njen muž, Dipak Pokhrel, poginuo je 2006. u padu aviona Tvin Oter kompanije Ieti Airlines u Jumli“, rekao je portparol avio-kompanije Sudarshan Bartaula za Rojters, pozivajući se na Khativadu. „Obuku za pilota platila je novcem koji je dobila od osiguranja nakon muževljeve smrti“.

Pilot sa više od 6.400 sati naleta, Khativada je prethodno leteo popularnom turističkom rutom od glavnog grada Katmandua do drugog po veličini grada u zemlji, Pokhare, rekao je Bartaula.

Telo Kamala K.C., kapetana leta, koji je imao više od 21.900 sati leta, pronađeno je i identifikovano.

Posmrtni ostaci Kathivade nisu identifikovani, ali se strahuje da je mrtva, rekao je Bartaula.

„U nedelju je upravljala avionom sa pilotom instruktorom, što je standardna procedura avio-kompanije“, rekao je zvaničnik Ieti Airlinesa, koji je lično poznavao Hativadu.

„Ona je uvek bila spremna da preuzme bilo koju dužnost i ranije je letela u Pokaru“, rekao je zvaničnik, koji je zamolio da ne bude imenovan jer nije ovlašćen da razgovara sa medijima.

Avion ATR-72 u kojem je Hativada bila kopilot leteo je s jedne na drugu stranu pre nego što se srušio u klisuru u blizini aerodroma Pokhara i zapalio se, prema izjavama očevidaca i snimku pada objavljenom na društvenim mrežama.

Zastrašujući video prikazuje kako se avion iznenada i oštro zaleće ulevo dok se približavao aerodromu. Usledila je jaka eksplozija.

Još jedan video – objavljen na mreži kao Fejsbuk lajv – pojavio se da prikazuje poslednje trenutke putnika u avionu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Krishna Mani Baral

Čini se da snimci pokazuju unutrašnjost aviona kako se sprema da sleti u Pokharu. Na snimku, koji je očigledno snimio Indijac po imenu Sonu Džajsval, vidi se kako se putnici smeju dok avion leti iznad kuća.

Logotip Ieti Airlines-a je vidljiv preko ramena gospodina Jaisvala, a oglas za nepalsko osiguranje se može videti na poslužavniku avio-kompanije. Snimak se nastavlja, pre nego što kamera iznenada počne da se tresu i putnici se čuju kako viču. Zatim postaje crno uz glasan prasak, pre nego što plamen zapali okvir.

#related-news_0

Snimač glasa u pilotskoj kabini i snimač podataka o letu iz aviona, koji bi mogao pomoći istražiteljima da utvrde šta je izazvalo pad aviona po vedrom vremenu, pronađeni su u ponedeljak.

U Nepalu je u ponedeljak počeo nacionalni dan žalosti, dok su se spasioci spuštali niz klisuru da bi nastavili potragu po oblačnom vremenu, više od 24 sata nakon nesreće.

Još dva tela pronađena su u ponedeljak, čime je broj mrtvih porastao na 70, rekao je Navin Ačarja, zvaničnik centra za koordinaciju spasavanja na aerodromu u Katmanduu.

Potraga za preostale dve nestale osobe je prekinuta pošto je pao mrak i nastaviće se u utorak, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP Photo/Yunish Gurung

U avionu je na redovnom letu od Katmandua do Pokare, ulaza u slikovit planinski lanac Anapurna, bilo 57 Nepalaca, pet Indijaca, četiri Rusa, dva Južnokorejca i po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.

BONUS VIDEO: Spasioci pretražuju olupinu srušenog nepalskog aviona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar