Redžep Tajip Erdogan Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Turska je blokirala saradnju između NATO-a i Izraela još od oktobra zbog rata u Gazi, smatrajući da Alijansa ne treba da se angažuje sa Izraelom kao partnerom dok se sukob ne okonča, rekli su Rojtersu izvori upoznati sa procesom.

Izrael ima status NATO partnera i gajio je bliske odnose sa Alijansom i nekim od njenih članica, posebno sa svojim najvećim saveznikom Sjedinjenim Državama, navodi Rojters.

Pre izraelske ofanzive u Gazi – izazvane masakrom koji je izvršila palestinska teroristička grupa Hamas 7. oktobra – članica NATO-a Turska je radila na popravljanju svojih dugo zategnutih veza sa Izraelom.

Od tada, Ankara je žestoko kritična prema izraelskoj operaciji u Gazi, za koju kaže da predstavlja genocid, i zaustavila je svu bilateralnu trgovinu. Takođe je kritikovala mnoge zapadne saveznike zbog njihove podrške Izraelu.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, izvori su rekli Rojtersu da je Turska stavila veto na sav angažman NATO-a sa Izraelom od oktobra, uključujući zajedničke sastanke i vežbe, posmatrajući izraelski „masakr“ Palestinaca u Gazi kao kršenje osnovnih principa NATO-a.

PROČITAJTE JOŠ

Istraga Ujedinjenih nacija u junu pokazala je da su i Izrael i Hamas počinili ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi. U njemu se navodi da akcije Izraela predstavljaju zločine protiv čovečnosti zbog ogromnih gubitaka civila. Izrael to odbacuje i kaže da njegova operacija u Gazi, u kojoj je ubijeno skoro 40.000 ljudi, ima za cilj iskorenjivanje Hamasa.

Izvori su rekli da će Turska zadržati ovu blokadu i neće dozvoliti Izraelu da nastavi ili unapredi svoju interakciju sa NATO-om dok se sukob ne okonča, jer veruje da akcije Izraela u Gazi krše međunarodno pravo i univerzalna ljudska prava.

Nakon samita NATO-a u Vašingtonu u julu, turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da nije moguće da NATO nastavi svoje partnerstvo sa izraelskom administracijom.

Ranije ove nedelje, izraelski ministar spoljnih poslova pozvao je Alijansu da isključi Tursku nakon što se činilo da Erdogan zapreti ulaskom u Izrael, kao što je u prošlosti to uradio u Libiji i Nagorno-Кarabahu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar