Foto: Facebook/Udruga S-PAS by Gloria Malin

Pas Zen, uginuo je tokom novogodišnje noći u Osijeku, najverovatnije od zastoja srca iz straha od petardi. Udruženje S-PAS, koji se brinuo o nesrećnom psu, jutros je na svojoj Fejsbuk stranici objavio da je Zen pretrpeo zastoj srca zbog petardi tokom sinoćnjeg slavlja Nove godine.

Pokušao mu je pomoći čovek kod kojeg je pas bio na čuvanju, kao i veterinar kad su stigli u ambulantu, ali nije mu bilo spasa.

Ovu tužnu situaciju potvrdila je Gloria Malin, osnivač udruženja, koju je čovek koji je čuvao Zena zvao jer nije znao kako više da mu pomogne, piše Jutarnji. Kada je počela pucnjava, pas nije hteo da ide napolje da obavi nuždu, niti da jede, samo se sakrio u kutiju i tresao se.

„S vremenom je odlučio da neće pokušati da ga vodi napolje, već da će ga pustiti da nuždu obavi unutra, samo da preživi veče“, rekla je Gloria za Jutarnji.

Čovek je koristio svakakve trikove – pojačao je muziku kako bi se manje čula buka spolja i dao mu pola Normabela od 5 mg, jer im upravo to i veterinar najčešće savetuje u takvim situacijama.

Zenovo stanje se vremenom samo pogoršavalo, a kad mu je jezik poplaveo i zenice raširile, odmah ga je odveo kod veterinara. Nadali su se da mu mogu venski dati sedative ili anesteziju kako bi se umirio.

„Čim su došli na parking veterinarske ambulante srce mu je jednostavno stalo. Pokušali su da mu pomognu, ali u roku od 3 minuta nakon što je stigao veterinaru konstatovana mu je klinička smrt“, nastavila je Gloria.

Kaže kako je Zen bio zaigran, veseo i zdrav pas, ali su to jednostavno situacije gde čak i veterinari ne mogu ništa da urade.

U Udruženju je inače bio oko mesec dana, a ni prethodno nije imao srećan život, jer ga je vlasnik doveo na čuvanje i nije ga više nikad preuzeo nazad.

„Sve je išlo u smeru da je pas doveden s ciljem da ga ostavi, jer je znao da mu ja sigurno neću reći da dođe po psa jer ću ga inače izbaciti na put, ne bih to nikad rekla“, objasnila je sagovornica Jutarnjeg.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon čuvanja direktno je prebačen u udruženje, a vlasnik nije došao ni da ga vidi. Pitao je par puta može li ga sa decom posetiti, ali sve je ostalo samo na tome, nikad se nije zapravo pojavio.

Ona navodi da su pre dve godine takođe imali situaciju gde je pas starosti od godinu dana uginuo iz istog razloga. Bio je bolestan i taman su počeli otkrivati šta mu je, ali nije preživeo stres petardi za Novu godinu.

Gloria kaže kako je razgovarala s kolegom iz Đakova kojem se sada dogodila ista situacija s mladim psom, a i udomitelji udruženja su im javljali da su psi u kupatilima sa pojačanom muzikom.

„Činjenica da neko mora da umre zbog desetak minuta nečije zabave mi je strašna. Ne mogu naći dovoljno odvratnu reč da opišem koliko je to grozno, kad ti pas ode na takav način“, rekla je Gloria.

Najteže joj je što gledaju pse i ne znaju kako im mogu pomoći, jer nikakvi trikovi ne funkcionišu pošto psi bolje čuju i osete vibracije od nas ljudi.

„Nadam se da će Zenov odlazak ili odlazak bilo kojeg drugog psa promeniti nešto za sledeću godinu, lakše ću prihvatiti da ga nema ako je otišao s nekom svrhom. Stvarno je nepravedno da na takav način odlaze“, zaključila je Gloria.

BONUS VIDEO: Avion se srušio u Tanzaniji, završio u jezeru Viktorija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar