Foto: REUTERS/Kamil Krzaczynski/Brian Snyder/EPA-EFE/Jemal Countess

Svi letovi širom Sjedinjenih Država otkazani su u sredu ujutro nakon što je Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila da je došlo do prekida rada računara.

Svi letovi u SAD su prizemljeni nakon incidenta, rekao je za NBC News izvor koji je upoznat sa situacijom.

U obaveštenju na svojoj veb stranici, FAA je saopštila da je njen sistem obaveštenja vazdušnim misijama (NOTAM) u sredu ujutru „pao“.

Avion kompanije „American Airlines“ u kakvom se skrivao gvatemalac.

„Tehničari trenutno rade na obnavljanju sistema i trenutno nema procene za obnavljanje usluge“, navodi se.

FAA radi na obnavljanju svog sistema, a vrše se i završne provere validacije.

Američki predsednik Džozef Bajden naredio je istragu Ministarstva saobraćaja (DOT) o prekidu rada nakon što je obavešten o situaciji, navela je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

„U ovom trenutku nema dokaza o sajber napadu, ali je predsednik naložio DOT-u da sprovede potpunu istragu o uzrocima“, napisala je ona na Tviteru.

Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Američki ministar saobraćaja Pit Butidžidž je saopštio da je u kontaktu sa Federalnom upravom za vazduhoplovstvo.

„Bio sam u kontaktu sa FAA jutros u vezi s prekidom koji utiče na ključni sistem za pružanje bezbednosnih informacija pilotima. FAA radi na brzom i bezbednom rešavanju ovog problema kako bi vazdušni saobraćaj mogao da nastavi normalne operacije, i nastaviće da pruža ažuriranja“, istakao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

FlightAvare, koji prati kašnjenja i otkazivanja letova, pokazao je da je skoro 2.512 letova za, iz i unutar Sjedinjenih Država odloženo od 7:45 ujutro po istočnom vremenu.

Ovaj incident je druga značajna kriza koja je pogodila američku avijaciju u poslednjih nekoliko nedelja. Ogromna zimska oluja tokom praznika na kraju godine izazvala je velike poremećaje u vazduhoplovstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare