Foto: Privatna arhiva/Natalya Krivtsova

Ruske vlasti su stavile Olesju Krivcovu na spisak terorista i ekstremista, zajedno s ISIS-om i talibanima, jer je na Instagramu objavila status o eksploziji na Krimskom mostu u kojem je kritikovala invaziju na Ukrajinu.

Devetnaestogodišnjakinja iz ruske regije Arhangelsk sada na gležnju ima tetovažu protiv Putina i nanogicu jer se nalazi u kućnom pritvoru. Optužena je zbog objava na društvenim mrežama za koje vlasti kažu da diskredituju rusku vojsku i opravdavaju terorizam. Zabranjen joj je pristup internetu i korištenje drugih oblika komunikacije.

Advokat tinejdžerke Aleksej Kičin kazao je za CNN da joj preti do tri godine zatvora zbog diskreditovanja vojske i do sedam godina zbog opravdavanja terorizma.

Foto: Privatna arhiva/Natalya Krivtsova

Majka: Zatvorenici idu u rat, a deca u zatvor

„Ima jak osećaj za pravdu, što joj otežava život. Govorenje naglas je sada veliki greh u Ruskoj Federaciji“, rekla je njena majka, prenosi Index.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema Nataliji Krivcovoj, policija je 26. decembra upala u stan u kojem je njena ćerka živela sa suprugom Iljom, natjerala ih da legnu licem prema tlu i navodno im zapretila čekićem. Olesja se jako uplašila jer je videla video u kojem je zatvorenik ubijen takvim predmetom.

„Država ima neke čudnu politiku: zatvorenici idu u rat, a djca u zatvor“, rekla je majka tinejdžerke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare