Kralj Čarls III Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

"Kralj je zahvalan svom medicinskom timu na brzoj intervenciji koja je bila moguća, zahvaljujući njegovoj nedavnoj bolničkoj proceduri", navela je Bakingemska palata nakon što je rak dijagnostikovan britanskom kralju Čarlsu. Kako je preneo britanski Telegraf, kralj je odlučio da podeli sa javnošću svoju dijagnozu kako bi sprečio širenje raznih glasina. Analitičari koji se bave kraljevskom porodicom ovaj kraljev potez ocenjuju kao moderan, jer je njegova iskrenost potpuno odstupanje od načina na koji je kraljevska porodica postupala sa prethodnim dijagnozama raka. O tome najbolje svedoči bolesti i smrt kralja Džordža VI, Čarlsovog dede.

U septembru 1951. Džordžu VI, strastvenom pušaču, odstranjeno je levo plućno krilo zbog karcinoma, iako to nije pod takvom dijagnozom bilo objavljeno. Štaviše, kraljevi lekari su sakrili njegovu dijagnozu od javnosti, struke, pa čak i od samog kralja.

Iako je izgledalo kao da se oporavlja, kralj je iznenada preminuo pet meseci kasnije, tačnije, u februaru 1952. Pošto je Džordž VI patio od vaskularne bolesti, tada se pretpostavljalo da je preminuo od tromboze. Od tada se spekuliše da je to bila posledica širenja raka.

Njegova supruga, kraljica Elizabeta, isto je postupala kada je u pitanju zdravstveno stanje. U posthumnoj biografiji Kraljice majke 2009. godine Vilijam Šokros je otkrio da je dva puta lečena od karcinoma, a 1966. uklonjen joj je tumor iz debelog creva. U to vreme, rezidencija „Clarence House“ je saopštila da je kraljica bila podvrgnuta operaciji abdomena kako bi se uklonila smetnja. Tumor iz dojke uklonjen joj je 1984. Javnosti je objaviljeno da je morala da ide na isptivanja. Oporavila se od obe procedure i živela do 2002. godine. Umrla je u 101. godini.

Tek u septembru 2022, kada je Elizabeta II umrla, kao uzrok smrti navedena je kao „starost“. Ali prema biografiji Gajlsa Brandeta „Queen Elizabeth: An Intimate Portrait“, objavljeno je bolovala od mijeloma, retkog oblika raka kostiju. Brandet, koji je bio prijatelj princa Filipa, rekao je da je lekar Elizabete II znao za njeno stanje. Kada su njegove tvrdnje izazvale pometnju, Brandet je rekao: „Zaista nisam želeo nikoga da uznemirim, ali ako će to biti potvrđeno, a jednog dana hoće, bar ja, kao reporter, govorim istinu“, prenosi britanski Telegraf.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II; Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kraljeva odluka da javno govori o svojem stanju i lečenju, odražava moderno medicinsko okruženje koje se veoma razlikuje od vremena u kojem je vladao Džordž VI. Zdravstvena stanja se više ne smatraju tajnama koje treba čuvati od očiju javnosti.

Iako je kralj najviši član kraljevske porodice koji je govorio o svom raku, on nije prvi. Princeza Majkl od Kenta je 2002. godine pokazala da članovi kraljevske porodice mogu biti otvoreni kad je u pitanju njihovo zdravstveno stanje – otkrila je da je imala rak kože. Njen suprug princ Majkl 2014. godine je rekao da sve što se tiče njegovog zdravstvenog stanja smatra privatnim, ali je potvrdio da je uspešno lečen od raka prostate. Prošle godine je Sara, vojvotkinja od Jorka objavila da je podvrgnuta mastektomiji, a pre dve nedelje je otkrila da joj je takođe dijagnostikovan rak kože.

Pročitajte još...

Prema saopštenju palate od ponedeljka, kralj je dobre volje po pitanju njegovog zdravstvenog stanja.

Princ od Velsa i Čarlsov naslednik, Vilijam, preuzeće na sebe više ceremonijalnih i kraljevskih obaveza. Vilijam će morati da se brine i o ocu i o supruzi princezi Ketrin, za koju je ranije objavljeno da je podvrgnuta operaciji nakon koje se oporavlja, a imaće i veću ulogu kada je reč o javnim nastupima i obavljanju službenih dužnosti.

Kralj će nastaviti da obavlja pojedine dužnosti, odnosno biće čuvar papirologije i crvene kutije sa ministarstkim dokumentima, a prema mogućnostima će se sastajati sa državnim zvaničnicima. Britanski javni servis navodi da će on propuštati ceremonijalne poslove i obaveze u kojima ima neposredan kontakt sa javnošću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar