Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un sastali su se u sredu u ruskom svemirskom centru Vostočni kosmodrom. Dvojica lidera su održala tet-a-tet sastanak koji je trajao više od dva sata, posle pregovora u proširenom sastavu, saopštio je Kremlj. Nakon sastanka održana je i svečana večera u Kimovu čast. Ono o čemu su oni diskutovali ne znamo, jer zvanični Kremlj nije želeo da otkriva detalje sastanka dvojice lidera, ali je zato svet detaljno upoznat sa jelovnikom na svečanoj večeri. Međutim, analitičari upozoravaju da postoje opasne stavke o kojima se razgovaralo, a na koje su zapadne zemlje i ranije upozoravale.

Ovaj susret privukao je veliku pažnju zapadnih zemalja, koje strahuju od novog saveza dve „odmetničke države“, koje su pod strogim sankcijama. Uoči sastanka, američki zvaničnici su upozorili da bi potencijalni sporazum o oružju mogao dovesti do toga da Pjongjang obezbedi Moskvi oružje za rat protiv Ukrajine. Detalji sastanka nisu objavljeni, tako da se samo može pretpostaviti da li je Putin ostvario svoj cilj.

Razgovor se održao u sali za sastanke tehničkog kompleksa kosmičkog raketnog kompleksa „Sojuz 2“. U razgovorima su učestvovali članovi delegacija dve zemlje.

Foto: Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sa ruske strane, pregovorima su prisustvovali zamenik šefa predsedničke administracije i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ministar spolјnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera – ministar industrije Denis Manturov, ministar odbrane Sergej Šojgu, zamenik premijera Aleksej Overčuk, potpredsednik vlade Marat Husnulin, ministar saobraćaja Vitalij Savelјev i ministar prirodnih resursa Aleksandar Kozlov.

Kim Džong Una su na putovanju pratili šef Ministarstva spolјnih poslova DNRK Čoe Song Hui, šef odelјenja za vojnu administraciju Centralnog komiteta Radničke partije Park Čong Čon i zamenik šefa Centralnog vojnog komiteta Li Bjung Čol.

Foto: Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Srdačan susret na kosmodromu

Putin je srdačno dočekao Kima, a dvojica lidera nisu skidala osmehe sa lica. Prilikom susreta su se srdačno rukovali.

„Veoma mi je drago da vas ponovo vidim i poželim dobrodošlicu u Rusiju. Ovog puta, kako smo se dogovorili, na kosmodromu Vostočni“, rekao je Putin dok je sedeo pored Kima.

„Naravno, treba da razgovaramo o pitanjima ekonomske saradnje, humanitarnim pitanjima i situaciji u regionu“, dodao je „ruski car“ na početku susreta.

Kim je zahvalio Putinu na pozivu i rekao da dve zemlje imaju „mnoga pitanja“ na kojima mogu da sarađuju.

Foto: Tanjug/Artyom Geodakyan, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kim je takođe pohvalio Rusiju što je „ustala protiv hegemonističkih snaga“ da odbrani svoj suverenitet i bezbednost, prikriveno pozivajući se na SAD i Zapad, i rekao da je izrazio „punu i bezuslovnu podršku svemu što Rusija čini kao odgovor“, što objašnjava i zašto zapad strahuje da bi ovaj susret mogao biti problem za ceo svet.

Na snimcima i fotogafijama iz Rusije se vidi sestra Kim Džong Una, Kim Jo Džong kako stoji pored njega u svemirskom centru Vostočni kosmodrom u Rusiji.

Rusija je takođe bila domaćin raskošne zvanične večere u čast posete Kim Džong Una. Meni, koji su objavili ruski državni mediji, sadrži jela poput salate od patke sa smokvama i nektarinama, knedli sa kamčatskim rakom i riblju čorbu od amura.

Foto: Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ima na tom spisku još mnogo raskošnih jela, ali zato informacija o sastanku nema. Ipak, na osnovu ranijih izjava i postupaka dvojice lidera nije teško zaključiti šta su mogli da dogovore.

Neobičan savez

O ovom susretu se dosta spekulisalo prethodnih dana. I Putin i Kim Džong Un imaju mnogo toga zajedničkog.

I Rusija i Severna Koreja su optužene da su postale „odmetničke države“, zbog čega su obe pod teškim međunarodnim sankcijama.

Obe vlade se protive „hegemoniji“ Sjedinjenih Država, pa se često dešava da „zajednički neprijatelj“ može da zbliži vođe.

Dakle, šta Kremlj ima od savezništva sa Kimom?

Foto: Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Za početak, Severna Koreja ima ogromnu odbrambenu industriju sa proizvodnim kapacitetima velikih razmera. Obzirom da se rat u Ukrajini nastavlja, Pjongjang bi mogao da se pokaže kao neprocenjiv izvor municije i oružja za Moskvu.

Vašington sumnja da je Kremlj to već zatražio. Sjedinjene Američke Države tvrde da pregovori o oružju između Rusije i Severne Koreje „aktivno napreduju“ pri čemu Rusija navodno traži zalihe municije i artiljerijskih granata.

Još u julu je Sergej Šojgu postao prvi ruski ministar odbrane koji je posetio Severnu Koreju od raspada Sovjetskog Saveza, kada je prisustvovao događajima povodom 70. godišnjice korejskog primirja. Kim Džong Un je odigrao ulogu turističkog vodiča dok je Šojguu pokazivao izložbu oružja. Ministar odbrane Rusije je takođe nagovestio da su u planu zajedničke vojne vežbe.

POGLEDAJTE JOŠ:

Muzika za Kimove uši

Sporazum o oružju između Moskve i Pjongjanga predstavljao bi popriličan pomak u odnosima dve zemlje. Rusija je donedavno bila za sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Severne Koreje zbog njenog programa nuklearnog oružja. Između ostalog, te sankcije zabranjuju trgovinu oružjem sa Severnom Korejom.

Međutim, interesi obe strane sada su nadjačali rivalstvo, a upravo Kim može imati velike koristi od Rusije.

Gotovo sigurno, Kimu je potrebna humanitarna pomoć koja će pomoći u ublažavanju nestašice hrane u Severnoj Koreji. Takođe se spekuliše da je Pjongjang tražio naprednu rusku tehnologiju za satelite i vojnu upotrebu, uključujući i podmornice na nuklearni pogon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare