Avganistan talibani i žene Foto:EPA-EFE/STRINGER

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA) je danas osudila javno bičevanje koje su talibani sproveli nad najmanje 63 ljudi, uključujući 14 žena.

Vrhovni sud talibana potvrdio je u saopštenju da je javno bičevanje počinilaca krivičnih dela sodomija, krađa i „nemoralni odnosi“ obavljeno na sportskom stadionu na severu zemlje, u pokrajini Sari Pul.

Kancelarija UN je preko društvene mreže Iks osudila takvo kažnjavanje i talibane koji su došli do vlasti u Avganistanu 2021. godine i dramatično smanjili prava ženama i devojkama kao za vreme svoje prve vladavine, pozvalo da poštuju svoje međunarodne obaveze u pogledu ljudskih prava.

Iako su tvrdi islamisti obećali da će vladati umerenije nego u periodu od 1995. do 2001. godine, ubrzo po povratku na vlast su se vratili praksi strogog javnog kažnjavanja pogubljenjima, bičevanjem, kamenovanjem.

U odvojenom saopštenju, Vrhovni sud talibana je naveo da je uhvaćen par preljubnika koji su pokušali da pobegnu od kuće, pa su i oni javnom bičevanju podvrgnuti danas u pokrajini Pandžšer na severu Avganstana.

Taliabani su ove godine, takođe na severu, pogubili čoveka optuženog za ubistvo pred hiljadama ljudi na jednom stadionu. Osuđenom je presudio brat ubijenog čoveka, ustrelivši ga pet puta iz puške.

To je peto javno pogubljenje u Avganistanu otkako je, za vreme povlačenja američkih i NATO trupa, vlada te zemlje poklekla pred oružanim napadima talibana nakon dve decenije ratovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar