Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

U Ukrajini je pojačan sanitarni nadzor nakon rušenja brane, jer je uzročnik kolere prisutan u okolini, premda za sad nije otkriven nijedan slučaj bolesti, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zbog plavljenja velikog područja nakon rušenja brane Kahovke na reci Dnjepru, na jugu Ukrajine, „epidemiološki nadzor bolesti koje se prenose vodom je pojačan“, rekla je zvaničnica za hitne operacije SZO Teresa Zakaria, prenosi Jutarnji list.

Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

SZO navodi da od početka ruske invazije 24. februara 2022. u Ukrajini nije otkriven nijedan slučaj kolere. Ali, istaknula je Zakaria, „uzorci uzeti iz okoline pokazuju da je patogeni agens prisutan, što znači da rizik postoji“.

„Dobro sarađujemo sa ukrajinskim Ministarstvom zdravlja kako bismo se uverili da su spremni mehanizmi za uvoz vakcina čim ono bude potrebno“, istakla je ona.

Kolera je akutna infekcija creva koju uzrokuje bakterija „Vibrio cholerae“, a simptomi su teška dijareja zbog koje bolesnik može da umre za nekoliko sati ako ne dobije lek.

Pročitajte još...

Humanitarne krize, zbog kojih je prekinut sastav snabdevanja vodom i pročišćavanja otpadnih voda te fluktuacija ljudi kroz loše opremljene i prekrcane kampove povećavaju opasnost od prenošenja kolere ako je bakterija prisutna ili se tamo unese.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za rušenje brane, ali okolna područja već osećaju njene teške posledice: mnoga sela su poplavljena, hiljade civila hitno je evakuisano, a vlasti strahuju od ekološke katastrofe.

„Osim bolesti povezanih s vodom, poplava može da prouzrokuje povrede, utapanje i da poremeti uzimanje lekova“, rekla je Zakaria, napomenuvši da će se cela situacija pratiti.

BONUS VIDEO Jedna od najvažnijih brana dignuta u vazduh, počela hitna evakuacija stanovništva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar