Većina svetskih i regionalnih medija izvestila je o jutrošnjoj pucnjavi na Kosovu, u kojoj je jedan policajac ubijen. Prema rečima Aljbina Kurtija, sukobi se i dalje nastavljaju, dok dodatne informacije o aktuelnoj situaciji još uvek nisu poznate.

U pucnjavi u Banjskoj na severu Kosova jutros je ubijen jedan policajac albanske nacionalnosti, dok su najmanje dvojica ranjena. Kosovska policija tvrdi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su primetili blokadu puta.

Vršilac dužnosti direktora kosovske policije za region Sever Veton Eljšani izjavio je da je u Banjskoj, gde je noćas ubijen kosovski policajac, u toku razmena vatre između policajaca i „teško naoružanih uniformisanih“ lica.

Foto: Kosovo Online

Iz tog razloga, medijima će se u toku popodnevnih časova obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Aljbin Kurti je saopštio da je „najmanje 30 teško naoružanih profesionalaca napada Kosovsku policiju“.

„Naši policajci su, nakon što su bili ometani na putu, napadnuti raznim oružjem, uključujući ručne bombe i pendreke. Danas je težak dan za našu zemlju. Napadi naoružanih grupa se i dalje nastavljaju. Osuđujemo ovaj teroristički napad. Zločin koji finansira zvanični Beograd napada našu zemlju. Mi štitimo i sprovodimo zakonitost i nezavisno Kosovo“, rekao je Kurti.

Foto: Reuters

Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas da je smrt kosovskog policajca “zvono za uzbunu” i da međunarodna zajednica mora da vrati Kosovo i Srbiju dijalogu o normalizaciji, ponavljajući svoju ideju i mirovnoj konferenciji, koja bi, kaže, uz mere Kfora obezbedila mir u regionu.

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je došlo do upada u manastir Banjska.

Foto: BBC

Eparhija je jako zabrinuta jer je, prema najnovijim informacijama, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira.

Radi bezbednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak, i hram manastira je takođe zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji.

Pisanje svetskih i regionalnih medija

O pucnjavi i konstantnim sukobima na Kosovu pišu i regionalni i svetski mediji.

Foto: Jutarnji list

BBC navodi da je kosovski policajac ubijen u pucnjavi za koju je okrivljena Srbija. Agencija Rojters prenosi obraćanje Aljbina Kurtija, u kom je navedeno da je još najmanje dvoje ljudi ranjeno u pucnjavi.

Foto: Gardijan

Hrvatski Jutarnji list piše da su „maskirani napadači ubili kosovskog policajca.

O ovome takođe izveštava Gardijan, koji prenosi reči Aljbina Kurtija da su pregovori sa Srbijom zapali u ćorsokak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar