Ivan Penava i Andrej Plenković Foto: TANJUG/FOTO HINA/ DENIS CERIĆ/EPA-EFE/ANTONIO BAT/Shutterstock

Uprkos sukobima, javnim svađama i razmenjenim teškim rečima, hrvatski premijer u tehničkom mandatu Andrej Plenković saopštio je da je njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa Domovinskim pokretom (DP) Ivana Penave postigla dogovor o formiranju nove vlade. "Imamo 76 potpisa!", ponosno je uzviknuo Plenković, koji u koalicioni savez ulazi sa Penavom - bivšim saveznikom, pa zakletim neprijateljem. U vladi neće biti predstavnika srpske manjine, imajući u vidu da je Penava izričito protiv bilo kakve saradnje sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) Milorada Pupovca.

„Već danas smo prikupili 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade Republike Hrvatske“, otkrio je premijer Andrej Plenković na predstavljanju „pobedničke liste za evropske izbore“.

HDZ je na aprilskim izborima osvojio 61 poslanički mandat, a Domovinski pokret 14. Pojedini poslanici DP-a nisu dali potpis podrške Plenkoviću, što je, stari-novi premijer Hrvatske nadomestio podrškom poslanika manjina. Kako je sam Plenković objavio, njegov partner DP dobija tri resora u novoj vladi.

Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu DP-u. Osnovaćemo novo ministarstvo – Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na nivou EU koji uvode takvo ministarstvo“, rekao je Plenković, kome će ovo biti treći mandat na čelu izvršne vlasti.

On je rekao da je drugi resor DP-a Ministarstvo poljoprivrede, budući da je ta partija bazirana u Slavoniji, a treći resor je Ministarstvo privrede. Zbog učešća DP-a mnogi ovu vladu karakterišu kao desničarsku, što Plenković negira.

On tvrdi da vlada neće menjati svoju politiku, kao ni politiku prema manjinama. Ovde treba napomenuti da je lider DP-a Ivan Penava izričito odbacio saradnju sa SDSS-om, koji predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Na pitanje ko će od manjinskih poslanika potpisati, Plenković je rekao da se još nisu dogovorili, ali će ih biti dovoljno. Još nisu svi resori raspoređeni, ali će jedan poslanik Domovinskog pokreta biti potpredsednik vlade, a jedan potpredsednik parlamenta, kao i jedan poslanik manjina.

Predsednik Domovinskog pokreta Ivan Penava Foto:TANJUG/FOTO HINA/ DENIS CERIĆ

Ivan Penava je, inače, bivši član HDZ-a, koji se nakon napuštanja te stranke učlanio u Domovinski pokret. Godinama je bio u javnom sukobu sa Plenkovićem, da bi sve teške reči koje su razmenili bile zaboravljene kada je postalo jasno da je upravo DP jedina nada za opstanak HDZ-a na vlasti.

Ovo je značilo i da SDSS neće u vladu. Plenković kaže da je vidljiv napredak saradnje sa manjinama, kada je reč o njegovom HDZ-u.

Milorad Pupovac Hrvatska izbori Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

„Mislim da smo napravili ogromne iskorake, možda smo pogrešili što to nismo dovoljno dobro tumačili. Napravili smo ogromne iskorake. Ovo nije korak unatrag. Boris Milošević je postao potpredsednik vlade 2020. godine, pre toga je bio u Kninu na godišnjici Oluje. Anja Šimpraga je bila samnom u Škabrnji. Nije slučajno Žigmanov postao prvi put ministar u Vladi Srbije. Kad je reč o manjinskim pravima naši su uspesi i t ekako vidljivi, ali nisu dovoljno opevani“, rekao je hrvatski premijer.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je ranije da će tri poslanika te stranke podržati vladu Plenkovića, ali neće dati potpis i neće biti deo vlade.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pupovac je za N1 Zagreb rekao da je to isključivo njegova i odluka stranke, a ne nekog drugog, misleći pritom na Domovinski pokret, koji je u kampanji, pa i posle izbora bio isključiv da u vlast mogu, ali ni pod razno sa SDSS-om i platformom Možemo.

On je izjavio da su Domovinski pokret i Penava nastali i postali treća politička snaga u zemlji na mržnji prema Srbima i na aktivnostima protiv ćirilice.

I Penava se od dogovora sa Plenkovićem nalazi na meti kritika svojih pristalica.

“Celi izbori su prevara, i rezultati izbora i ovaj dogovor. Ako niko ne može smisliti HDZ, kako su oni uopšte pobedili, a vi najgoru stranku podržavate? Sramota”, jedan je od komentara.

BONUS VIDEO Manjinci kod Plenkovića, među njima i Pupovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare