Foto: Printscreen/google.com/maps/place/Gorica,KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović našla se u centru pažnje regionalne javnosti kada se na jednom protestu pojavila u prsluku koji košta nekoliko hiljada evra. Prema navodima crnogorskih medija, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) razmatra pokretanje postupka protiv supruge Mila Đukanović zbog mogućnosti da joj se životni stil ne poklapa sa prihodima. Ona mesečno prihoduje 915 evra, dok je predsednikova plata oko 2.200 evra, zbog čega nema objašnjenja odakle prvoj dami sredstva za garderobu i nakit od više hiljada evra.

Lidija Đukanović uslikana je na protestu u Podgorici pod nazivom „Ima nas“ u prsluku marke „Dior“ koji košta oko 4.300 evra. Ovo je odmah pokrenulo polemiku u regionalnoj javnosti, a postavljeno je jasno pitanje – odakle prvoj dami novac za ovakvu garderobu?

Kako su na njeno pojavljivanje reagovali i crnogorski funkcioneri, Agencija za sprečavanje korupcije razmatra pokretanje postupka.

U pitanju je otvaranje istrage o tome odakle predsedniku Milu Đukanoviću i njegovoj supruzi garderoba i skupoceni satovi, koji prema procenama vrede i nekoliko miliona evra. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije njih dvoje su prijavili prihode od ukupno 3.115 evra.

ASK je do sada u svakom postupku koji je pokrenula, a koji se ticao porodice Đukanović, utvrdila da kršenja zakona nije bilo.

Lidija i Milo Đukanović Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Iz Agencije su za crnogorske medije šturo odgovorili u kojoj je fazi postupak koji je pokrenut u odnosu na predsednika države Mila Đukanovića koji se odnosi na njegove satove i da li je ASK kontaktirala s kompanijama koje proizvode satove koje predsednik nosi u javnosti.

„Postupak je u toku, zbog čega, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, nismo u mogućnosti da vam u ovoj fazi ponudimo više informacije. Po okončanju postupka, Agencija za sprečavanje korupcije će odluku učiniti javno dostupnom“, rekli su iz ASK-a za crnogorski „Dan“.

Lidija Đukanović, Lidija Djukanović, haljina, kaiš, Valentino, moda
Foto: Printscreen/YouTube/Predsjednik Crne Gore/www.matchesfashion.com

Imovinska karta Lidije Đukanović

Supruga predsednika Crne Gore u redovnom izveštaju ASK-u prijavila je mesečne prihode od 915 evra. Ona je, kako se navodi, vlasnica šume od 2.411 metara kvadratnih, porodične zgrade, pomoćne zgrade,dvorišta, livade i jedne hartije od vrednosti.

Svu imovinu stekla je nasledstvom.

Njen suprug prijavio je predsedničku platu od oko 2.200 evra mesečno. Milo Đukanović je vlasnik više livada, pašnjaka i stambenih objekata u Crnoj Gori, koje je stekao nasledstvom.

Uprkos ovakvim mesečnim primanjima, Lidija Đukanović često je fotografisana u odevnim kombinacijama koje premašuju njenu i platu njenog supruga, koje su zvanično prijavljene.

Duško Marković, Milo Đukanović, Lidija Đukanović i Blažo Đukanović
Duško Marković, Milo Đukanović, Lidija Đukanović i Blažo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Prošle godine supruga Đukanovića je na mirovnom forumu u Parizu odabrala skupu odeću – odlučila se haljinu brenda „Valentino“, koja košta 3.500 evra.

Prva dama Crne Gore je i nedavno na sebi imala haljinu marke „Emilia Wickstead“, koja je na pojedinim sajtovima dostizala cenu od oko 3.000 evra.

Lidija Đukanović je poznata i kao ljubiteljka skupih torbi, pa se i ovog puta, kao i ranije odlučila za marku „Dior“. Slična torba u crnoj boji košta, kako je objavljeno, 4.100 evra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Milatović: Njena garderoba košta deset minimalaca

Na odevanje prve dame i sume koje za njih izdvaja, između ostalog je reagovao Jakov Milatović, zamenik predsednika Pokreta „Evropa sad“.

„Najbolja slika partije koja stoji iza protesta je prsluk sa slike koji košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori, i to nakon povećanja zbog Evrope sad, a 20 minimalnih zarada pre Evrope sad. Da je DPS više mislio na građane, zarade bi danas u Crnoj Gori bile taman koliko vredi ovo đile“, poručio je Milatović.

Đukanović i njegova supruga nisu se oglašavali nakon bure koje je njen postupak podigao u javnosti.

BONUS VIDEO Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar