Duško Marković, Milo Đukanović, Lidija Đukanović i Blažo Đukanović
Duško Marković, Milo Đukanović, Lidija Đukanović i Blažo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) u Crnoj Gori je do sada imala nekoliko postupaka u kojima je za manje od 10 javnih funkcionera utvrdila da im se životni stil ne poklapa sa prihodima, a da li će se u toj grupi naći i predsednik države, ostaje da se vidi.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) još istražuje, odnosno sprovodi upravni postupak, otkud predsedniku države Milu Đukanoviću skupoceni satovi, koji prema nekim procenama, vrede i više od milion evra.

Iz te institucije, kojom rukovodi Jelena Perović, najavljuju još jedan postupak vezan za porodicu Đukanović, a ovog puta će pod lupom biti prva dama Crne Gore Lidija Đukanović i njen skupoceni stajling.

ASK je do sada u svakom postupku koji je pokrenula, a koji se ticao porodice Đukanović, utvrdila da kršenja zakona nije bilo, piše Dan.co.me.

Lidija i Milo Đukanović Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Iz Agencije su šturo odgovorili u kojoj je fazi postupak koji je pokrenut u odnosu na predsednika države Mila Đukanovića koji se odnosi na njegove satove i da li je ASK kontaktirala s kompanijama koje proizvode satove koje smo imali priliku da vidimo na ruci predsednika Crne Gore da bi utvrdila njihovu vrednost, odgovaraju vrlo kratko i bez novih informacija.

„Postupak je u toku, zbog čega, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, nismo u mogućnosti da vam u ovoj fazi ponudimo više informacije. Po okončanju postupka, Agencija za sprečavanje korupcije će odluku učiniti javno dostupnom“, kažu u ASK.

Predsednikova supruga Lidija Đukanović često je fotografisana u odevnim kombinacijama koje premašuju njenu i platu njenog supruga, koje su zvanično prijavljene. Poslednji put, Lidija Đukanović je slikana na protestu „Ima nas“ ispred Skupštine, gde je, prema pisanju medija koji su analizirali njen stajling i sajtove sa markiranom garderobom, njen stajling, odnosno prsluk i džemper, koštao navodno 4.300 evra.

Portal Dan je pitao ASK da li će se u odnosu na ove okolnosti pokrenuti ispitni postupak zbog nepoklapanja životnog stila i prijavljenih prihoda.

Redzep Tajip Erdogan i Milo Djukanovic
Redžep Tajip Erdogan i Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Agencija za sprečavanje korupcije će, u okviru svojih nadležnosti propisanih zakonom, proveriti navode“, uveravaju u ASK.

Agencija je do sada ocenila da putovanja koja je Milu Đukanoviću platio kontroverzni biznismen Duško Knežević nisu bila poklon i prihvatili su predsednikovo opravdanje da je bio gost kod prijatelja.

Inače, samo nekoliko meseci ranije Đukanović je kazao da mu Knežević nije bio prijatelj. ASK, takođe, nije utvrdila konflikt interesa ni kada je Vlada na čijem je čelu bio Đukanović, njegovom sinu Blažu dala koncesije za izgradnju mini-hidroelektrana.

ASK je do sada imala nekoliko postupaka u kojima je za manje od 10 javnih funkcionera utvrdila da im se životni stil ne poklapa sa prihodima. Da li će se u toj grupi naći i predsednik države, ostaje da se vidi. Istina, Đukanovićeva odela nikada nisu analizirana i nisu iznošeni podaci koliko koštaju, ali zato se prva dama često u medijima mogla videti upravo zbog skupog odevanja.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Prošle godine supruga Đukanovića je na Pariskom mirovnom forumu odabrala skupu odeću – odlučila se haljinu brenda „Valentino“, koja košta 3.500 evra, piše Dan.co.me.

Prva dama Crne Gore je i nedavno na sebi imala haljinu marke Emilia Wickstead, koja je na pojedinim sajtovima dostizala cenu od oko 3.000 evra.

Ona se u društvu supruga pojavila na kraljevskoj gala večeri u Madridu koju je organizovao kralj Filip VI.

Lidija Đukanović je poznata i kao ljubiteljka skupih torbi, pa se i ovog puta, kao i ranije odlučila za marku „Dior“. Slična torba u crnoj boji košta, kako je objavljeno, 4.100 evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Đukanovići zvanično žive od mesečnih prihoda od ukupno 3.100 evra

Prema zvaničnim podacima iz baze ASK, Lidija Đukanović ima platu od 915 evra.

U poslednjem izveštaju o imovini i prihodima za njenog supruga nije navedeno gde radi, ali ranije je kao stalno radno mesto ona prijavljivala Prvu banku, gde je najveći pojedinačni akcionar njen dever Aco Đukanović.

Predsednik države Milo Đukanović zvanično živi od plate od 2.202 evra. Kada se saberu prihodi supružnika dolazi se do cifre od oko 3.100 evra. Đukanović je suvlasnik dve firme, ali nikada nije prijavio nikakve prihode od njih.

BONUS VIDEO: Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar