Foto:Screenshot/Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Uz sve priče o ljudskoj tragediji, koja je zadesila Sloveniju u poslednjih nekoliko dana, priča o spasenom psu može izgledati beznačajno. Ali to je i priča o nesebičnosti i nadi.

„Moram da objavim jer mi se srce kida“, počela je svoju objavu na Fejsbuku Suzana Robnik iz Raduhe u opštini Luče u Sloveniji.

Ona je prijavila da su, kada je porodica evakuisana, morali da ostave svog psa Bolta u kući, bez vode i hrane, prenosi N1 Slovenija.

„Ne znamo kome da se obratimo da ga spasemo“, dodala je ona, dodajući nekoliko slika omiljenog porodičnog nemačkog ovčara uz post.

Njena objava pojavila se i na Fejsbuk grupi Pomoč ob plovnah (Slovenija), gde ljudi dele informacije o tome ako mogu da pomognu ugroženima u poplavama.

„Znači nam sve na svetu, ali nismo imali šanse…“

Njena objava naišla je na veliki odziv, a korisnici su pomagali savetima i rečima ohrabrenja kako su znali. Ali bilo je i onih koji su krivili porodicu Robnik što je prepustila Bolta njegovoj sudbini. Zato je na ove komentare odgovorio Božo Robnik.

Opisao je šta se dešava.

„U četiri sata ujutru, kada smo se probudili, bio nam je pokidan ceo vodovod. Od šest ujutru nema struje. U sedam sati smo pozvali 112 za evakuaciju, ali nažalost helikopter nije mogao da stigne zbog magle“, započeo je opis.

„Pobegli smo kod komšija koristeći merdevine zajedno sa roditeljima, koji su oboje stariji od 85 godina. Pretrčali smo od poslednjeg komšije preko vode do drugog komšije na drugoj strani. Spasilo se nas 14“, napisao je on i dodao da su se uz pomoć kopči vukli oko pola metra iznad vode koja je kidala i odnosila sve pred sobom.

PROČITAJTE JOŠ:

„Spasili smo i komšiju koji hoda sa štakama. Onda nas je pokupio helikopter“, napisao je on u svom komentaru i pozvao ljude da ih ne osuđuju zbog nehumanosti prema njihovom Boltu.

„On nam znači sve na svetu, ali nismo imali priliku da ga vežemo i odnesemo na suvo“, dodao je.

„Hteo je da me ugrize, ali sam uspeo da ga kontrolišem“

Danas se, međutim, na Fejsbuk profilu Gorskog saveza spasavanja Slovenije pojavila fotografija Bolta sa pojasom za spasavanje.

„Gorski služba spasavanja spasila je Bolta uz pomoć LPE helikoptera i predala ga je vlasnicima. Prelepa priča sa svom pustoši koje je izazvala priroda…”, napisali su istovremeno i objavili kratak snimak sa lica mesta, koji je snimio bolničar koji je spasao Bolta dok je helikopter čekao.

„Pas je bio mali… Hteo je da me ugrize, ali sam uspeo da ga kontrolišem“, dodao je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare