Slovenija poplave Foto:TANJUG/ FOTO STA/Tanjug/AP Photo/Gregor Ravnjak/REUTERS/Borut Zivulovic/Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novo jače nevreme zahvatilo je Sloveniju i kreće se prema jugoistoku zemlje, objavila je agencija ARSO. Slovenija je i dalje u zagrljaju katastrofalnih poplava ili njihovih posledica. Dok se očekuje smirivanje hidroloških prilika, mnoga mesta sada ugrožavaju klizišta, prenosi N1 Ljubljana.

Situacija je veći deo dana bila veoma ozbiljna duž reke Mure, koja je otkinula više od deset metara nasipa kod sela Dolnja Bistrica u opštini Črenšovci, piše N1 Ljubljana.

„Novo jače nevreme koje je zahvatilo Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja sa jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vetra i grada idu prema jugoistoku“, objavio je ARSO.

Vlasti u Sloveniji naredile su evakuaciju u nekoliko sela i pokušale da zatvore rupu u nasipu, navodi N1 Ljubljana.

Bez struje je nešto manje od 3.000 ljudi.

U opštini Velenje pokrenuto je nekoliko novih klizišta, prenosi N1.

Slovenija poplave Foto:Tanjug/AP Photo

Pozivi radnicima da ne idu na posao

Pojedina preduzeća koja su pogođena poplavama ili imaju radnike iz pogođenih područja prilagođavaju rad u proizvodinji za narende dane.

Neka preduzeća produžuju kolektivni godišnji odmor, dok neka pozivaju radnike koji su u pogođenim područjima da se jave kako ne bi došli na posao.

Vodostaji reka polako opadaju, a neke i dalje plave. Sava plavi u svom srednjem i donjem toku.

Poplave odnele novu žrtvu

U Mostima pri Komendi muškarac je doživeo smrtonosnu nesreću prilikom otklanjanja posledica razornih poplava.

Nešto posle 11 sati pomoć hitne pomoći zatražena je na području Mosta pri Komendi, gde je u septičkoj jami pronađen mrtav muškarac, preneo je prvi portal Kamnik info.

Slovenija poplave Foto:Tanjug/AP Photo

Tragična smrt se, kako se navodi, dogodila tokom izvođenja radova na sanaciji nakon poplava. Kako je za N1 objasnila Policijska uprava Ljubljana, osoba je upala u rupu sa otvorenim šahtom.

„Smrt osobe nije posledica krivičnog dela. Policija nastavlja sa prikupljanjem obaveštenja i o svim okolnostima će obavestiti nadležno državno tužilaštvo“, saopštila je ljubljanska policijska uprava.

PROČITAJTE JOŠ:

Nevremena napušta Sloveniju

Kako je uveče Agencija za životnu sredinu napisala na Fejsbuku, poslednja traka padavina polako ali sigurno napušta područje Slovenije.

Objavili su i fotografiju duge i dodali: „Posle svih događaja kojima smo bili i kojima smo svedoci ovih dana, priroda može da dočara i prijatnije prizore na nebu. Neka nam ovo da optimizam za početak nove radne nedelje“.

Vreme će, prema prognostičarima, biti veoma povoljno, iako su u ponedeljak još mogući kratkotrajni pljuskovi ili grmljavina, a potom će uslediti suvi i sve topliji dani sa dosta sunca.

Temperature će se u drugoj polovini sedmice ponovo približiti 30 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar