Foto: Igor Soban/PIXSELL

U noći s petka na subotu u Zagrebu je palo dosta kiše, čini se da nasipi nisu popustili, a reka Sava izlila se iz korita na nekim delovima. Nakon olujnog nevremena koje je poharalo susednu Sloveniju, vodeni talas stigao je i do Hrvatske, a protok Save je izuzetno velik.

Služba civilne zaštite saopštila je u petak da je u 21 sat aktiviran kanal Sava – Odra radi snižavanja vodostaja reke Save.

Meštani s područja Brdovca kod Zaprešića, opšine koja nema sistem odbrane od poplave, dobili su u petak prvo upozorenje Sastava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) zbog opasnosti od poplavljivanja na području opšine uz reku Savu. Iako je MUP u četvrtak najavio da će SRUUK krenuti u pogon u petak u ponoć, na Fejsbuk stranicama „Naš Brdovec“ u petak uveče objavljeno je da im je SRUUK poslao poruku.

U poruci je navedeno kako postoji mogućnost poplavljivanja nižih područja opšine uz Savu te da meštani pune vreće s peskom od petka u 16 sati.

Pogoršanje vremena koje je pogodilo kontinentalni deo Hrvatske i sever Dalmacije stiglo je i do Splita. Oko ponoći su počele grmljavine.

U petak oko 19 sati Zadar je zahvatio orkanski vetar čiji su udari bili dosad nezapamćene jačine. Naleti vetra trajali su pola sata nakon čega se sve utišalo.

Sinoć je munjolovac zabeležio više od 6.000 udara munja u dva sata, a takođe je bila prisutna i grmljavina.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Do 22 sata neke su stanice su zabeležile obimne količine padavina. Oko Učke je palo  oko 200 milimetara, u središnjoj Istri do 100, a na zapadu poluostrva između 20 i 70. Obilna kiša pala je i u Vodnjanu gde je izmereno 39 milimetara.

Nevreme je pogodilo i Grad Čabar koje je onda izazvalo i bujične poplave. Izlila se reka Čabranka, a nanosi granja umalo su srušili branu u centru grada.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kakva je prognoza za danas?

Državni hidrometeorološki zavod je naveo da nas očekuje umereno do pretežno oblačno uz mestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom, obilnije i izraženije u prvom delu dana, a lokalno je moguća i grmljavina, naročito u Dalmaciji. Sredinom dana i poslepodne na Jadranu i predelima uz njega sunčani period, ali i dalje ponegde kiša i pljuskovi.

Pročitajte još...

Vetar slab do umeren severoistočni i severni, lokalno i jak, poslepodne zapadni i jugozapadni. Na Jadranu kod Velebita ujutro bura, zatim umeren i jak severozapadni vetar, u Dalmaciji umereno i jak južni vetar. Najviša dnevna temperatura od 20 do 24 stepeni Celzijusa, a na Jadranu između 24 i 28.

BONUS VIDEO Hrvatska meteorološkinja otkriva šta očekuje region: Vreme će i dalje biti nestabilno, morate da računate na ovu stvar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar